- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Noile modele Tesla vor fi mai accesibile, promite Elon Musk. Producția mașinilor începe în 2025

24 Apr, 14:02 • Fundeanu Madalina
Vești noi despre viitoarele modele de mașini Tesla. Elon Musk promite că acestea vor fi mai accesibile.
Noile modele Tesla vor fi mai accesibile, promite Elon Musk. Producția mașinilor începe în 2025

Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, la finalul zilei de marți, că va introduce noi modele de mașini la începutul anului 2025. Se vor utiliza actualele platforme şi linii de producţie, deşi s-a renunţat la planurile mărețe care vizau producerea unui model complet nou, ce urma să coste 25.000 de dolari, transmite agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Noile mașini Tesla

Directorul general Elon Musk nu a vrut să ofere mai multe informații cu privire la noile mașini, dar a menționat că vor exista modele mai accesibile care vor începe să fie produse în anul 2025. Este exact orizontul de timp despre care Musk a discutat anterior, legat de lansarea unui nou model low-cost, intitulat Model 2.

Constructorul auto a mărturisit că planurile sale pentru noi modele îi vor permite să controleze mai bine cheltuieile de capital într-o perioadă plină de incertitudini. Inginerul şef de la Tesla, Lars Moravy, a declarat că firma va evita riscul de a investi într-un proces revoluţionat de producţie. Asta se întâmpla după ce, anterior, Elon Musk a afirmat că noul model accesibil va fi „standul de încercare pentru inovaţie” în ceea ce priveşte producţia de automobile.

Potrivit lui Lars Moravy, munca Tesla cu privire la următoarea generaţie de automobile accesibile este „transferabilă” la vehiculele pe care constructorul îşi propune să le lanseze la începutul anului următor.

„Munca pe care o facem pe partea de inginerie nu o vom arunca. O vom lua şi o vom utiliza”, a spus inginerul şef de la Tesla.

Ai mai putea citi și: Nike concediază peste 700 de angajați, până la sfârșitul lunii iunie. Nu este singura companie mare care își reduce forța de muncă

Tesla
Tesla

De asemenea, Musk nu a dorit să răspundă la întrebarea unui analist dacă noile vehicule vor fi modele complet noi sau versiuni noi ale vehiculelor existente.

„Cred că am spus tot ce vom face cu privire la acest aspect”, a fost răspunul lui Musk.

Se spune că anunţul celor de la Tesla ar fi, de fapt, o confirmare că planurile pentru Model 2 au fost anulate.

„Următoarea generaţie de vehicule trebuia să utilizeze un proces de producţie complet diferit faţă de modelele actuale. Fără dorinţa de a cheltui miliarde de dolari pentru noi facilităţi de producţie sau modernizarea actualelor uzine, se pare că vom vedea cum Tesla va continua să construiască actualele produse”, a spus Sam Abuelsamid, analist la Guidehouse Insights.

În momentul de față, singurele modele de masă produse de Tesla, Model 3 şi Model Y, au preţuri de pornire de aproximativ 40.000 de dolari.

Planurile Tesla de a construi automobile cu prețuri mai accesibile au fost salutate de investitori, în ciuda rezultatelor trimestriale sub aşteptări. În perioada ianuarie – martie 2024, veniturile trimestriale ale Tesla au scăzut pentru prima dată după 2020, când pandemia de COVID-19 a afectat producţia şi livrările.

Constructorul auto a raportat marţi venituri de 21,3 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, față de 23,33 miliarde de dolari, înregistrate în urmă cu un an şi sub estimările analiştilor. Totodată, profitul net în primul trimestru a fost de 1,13 miliarde de dolari, comparativ cu 2,51 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Tesla a început al doilea trimestru al acestui an cu anunţul că va concedia peste 10% din forţa de muncă globală şi va reduce preţurile pe o serie de mari pieţe precum cele din SUA, China şi Europa.

Vezi și: Dacia Duster revoluționează piața auto din România. Ce noutăți apar