Cariere

Atent la nevoile angajatilor? Ce rol au de fapt pachetele de beneficii si compensatii

12 Apr, 00:05 • valentin..nicolae
Tichete de masa, abonament la sala sau servicii medicale private? In relatia angajat-angajator, pachetele de compensatii si beneficii sunt in continuare preferate de organizatii in detrimentul majorarilor salariale. Daca angajatorii scapa uneori de taxe si reusesc sa controleze "avantul" pentru mariri, angajatii se intreaba uneori " de ce tichete si nu bani?".
Atent la nevoile angajatilor? Ce rol au de fapt pachetele de beneficii si compensatii

Valoarea beneficiilor extra-salariale acordate de catre companiile private a scazut in 2011 cu 15% fata de anul 2008, cand bugetul pentru astfel de beneficii era in medie de 3.093 lei per angajat, conform unui studiu realizat in octombrie 2011 de Edenred, emitent de tichete de servicii preplatite.

„In comparatie cu 2008, bugetele alocate beneficiilor extra-salariale au scazut in cadrul a 41% dintre companiile intervievate. Pentru 38% dintre companii, in schimb, bugetele au ramas aproximativ aceleasi, in timp ce in cazul a 21% dintre companii bugetul a crescut”, au declarat anul trecut reprezentantii companiei.

Studiul mai arata ca aproape 40% dintre companii vor sa creasca, anul viitor, valoarea pachetelor de beneficii extra-salariale.

Care este insa pulsul pietei acum? „Cresterea valorii pachetelor de beneficii si compensatii in acest an depinde de rezultatele bune ale angajatului, performantele financiare ale companiei si de strategia de business”, a spus Cristina Popescu, managing director al companiei Qpas.

Prin urmare, asa cum ne-am si obisnuit in ultimul timp, pachetele de beneficii si compensatii raman in continuare printre principalele instrumente de atragere, motivare si retentie a personalului.

„In contextul economic din ultimii ani, cresterile salariale s-au facut pana acum cu prudenta. In schimb, companiile cauta sa includa in pachetele de beneficii si compensatii instrumente de recompensare mai avantajoase, raportat la acelasi buget brut, fata de cresterea salariului”, Monica Bors, general manager la firma Premium HR.

De ce? Monica Bors indica cateva tipuri de instrumente:

1. instrumente care sunt mai „ieftine” pentru companie, datorita faptului ca sunt scutite de taxe – precum tichetele de masa, tichetele cadou, abonamentele sau asigurarile medicale etc.

2. instrumente de recompensare variabile si corelate cu performanta(atat individuala, cat si organizationala) – spre exemplu comision din vanzari, bonus pentru atingerea obiectivelor de performanta etc.

3. instrumente care determina cresterea competentelor echipei, ceea ce inseamna plus-valoare pentru individ si companie – pachetele de training

4. instrumente diferentiate de recompensare, adaptate la nevoile angajatului.

Totusi, nu toate pachetele de beneficii si compensatii reusesc sa satisfaca nevoile angajatilor: unii dintre ei poate prefera tichetele de masa in loc de abonamentele la sala sau poate tichetele de masa nu sunt o nevoie pentru angajatii (mai ales ca se impoziteaza) care prefera abonamentele medicale.

„Cand au inceput companiile in Romania sa introduca in pachet diverse beneficii si compensatii nu cred ca se analiza foarte atent impactul si plusul de motivare aduse angajatilor. Cu cat erau mai multe si mai diverse, cu atat se considera ca angajatii, potentiali si prezenti, vor fi mai atrasi si motivati sa isi indeplineasca sarcinile de serviciu”, a spus Cristina Popescu, de la Qpas.

Ea explica faptul ca odata cu inasprirea conditiilor economice, multe firme au inceput sa acorde o atentie sporita modului in care se cheltuiesc bugetele pentru beneficii si compensatii, dar si impactul lor asupra angajatilor.

„De exemplu se platesc sume destul de mari pentru abonamente la cluburi sportive, dealtfel foarte utile si sanatoase, dar statistic foarte putini beneficiari frecventeaza efectiv salile de sport. Astfel, angajatorii care constata ca beneficiul respectiv nu este valorificat, adopta masura ca angajatii sa suporte o parte din acest cost. In felul acesta, numai cei cu adevarat interesati vor beneficia de acest serviciu”, a mentionat Cristina Popescu.

De asemenea, daca in trecut unele companii asigurau combustibil nelimitat, lasand la aprecierea angajatului modul in care foloseste acest beneficiu, in prezent aproape toate companiile au introdus restrictii pe numarul de kilometrii parcursi.

Cum se construiesc pachetele

In majoritatea companiilor exista un buget fix de beneficii si compensatii per salariat, inclus in bugetul de salarii. Exceptie fac instrumentele de recompensare, care sunt alcatuite in functie de rezultatele obtinute (volumul vanzarilor, volumul incasarilor etc.). Aceste instrumente sunt variabile si nu sunt plafonate, spun specialistii in resurse umane.

„Pachetele de beneficii si compensatii sunt construite de companii in functie de cateva criterii: bugetul brut pe care il are compania la dispozitie, avantajele pe care le poate obtine in cadrul aceluiasi buget brut, facilitatile fiscale, nevoile companiei, nevoile angajatilor, precum si pachetele de beneficii oferite pe piata de alte companii”, a adaugat Monica Bors, de la Premium HR.

Ea explica succint legatura dintre instrumente si fiscalitate:

– Sumele brute care se acorda cu titlul de bonus, prima, al 13 lea salariu, etc sunt cele mai scumpe instrumente incluse in pachetul salarial. Acestea sunt de natura veniturilor salariale, se includ in venitul brut realizat in luna respectiva si se opereaza retinerea tuturor contributiilor salariale.

– Tichetele de masa si tichetele cadou sunt printre instrumentele cele mai populare si utilizate de catre companii, datorita faptului ca sunt scutite de taxe salariale, se retine doar impozitul pe venit.

„Tichetele cadou sunt in prezent pe locul al treilea in topul celor mai
utilizate beneficii extrasalariale in Romania beneficiaza de facilitati
fiscale importante. Sumele acordate in tichete si carduri cadou sunt
scutite de plata tuturor taxelor sociale salariale si patronale, adica
peste 10 tipuri de taxe”, au declarat reprezentantii firmei Edenred.

– Pensiile facultative platite de companii in beneficiul salariatilor sunt scutite de la plata tuturor contributiilor salariale, precum si a impozitului pe venit si sunt deductibile pentru companie, in limita a 400 euro/ salariat pe an.

– Alte beneficii de tipul planuri medicale, diverse asigurari, abonament la sala de sport, combustibil utilizat in folos personal sunt considerate avantaje in natura si sunt impozitate.

Un pachet clasic de beneficii si compensatii poate include servicii medicale, tichete de masa, abonamente subventionate la sali de sport, decontare transport, telefon, subventii pentru invatamant (gradinite, scoli), etc.

In ceea ce proiveste pachetele pentru top management acestea sunt in general mai complexe – pachet de relocare, pachet de exit, actiuni, buget de protocol, autoturism de serviciu, pensii facultative, abonamente medicale cu optiuni extinse, in care sunt incluse mai multe servicii medicale pentru manager si familia sa, bonus raportat la rezultatele obtinute de echipa coordonata / divizie / business unit, participare la profit, actiuni.

Obligatiile angajatorului

Cand vine vorba de pachete de beneficii si compensatii, potrivit legislatiei muncii, compania are urmatoarele obligatii:

– sa detalieze in Regulamentul intern si in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate pachetele de beneficii si compensatii, precum si modalitatea de acordare.

– in cazul platilor variabile in functie de atingerea obiectivelor de performanta, sa incheie cu fiecare salariat un act aditional la contractul individual de munca in care va fi detaliata clauza de obiectiv

– sa includa in Regulamentul intern criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor, precum si procedura de evaluare, in baza carora va acorda salariatilor diferite bonificari periodice in functie de rezultatul obtinut la evaluare.