- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Bernard Arnault, omul de afaceri care a câştigat 6,5 miliarde de dolari peste noapte! Are 75 de ani și deține un adevărat imperiu

10 May, 12:36 • Fundeanu Madalina
Bernard Arnault este cea mai bogată persoană din lume. La 75 de ani, a adunat o avere colosală și este deținătorul unui imperiu imens.
Bernard Arnault, omul de afaceri care a câştigat 6,5 miliarde de dolari peste noapte! Are 75 de ani și deține un adevărat imperiu

Celebrul miliardar francez Bernard Arnault, în vârstă de 75 de ani, este directorul general al conglomeratului francez de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Acesta şi-a construit averea colosală pe parcursul a aproape 40 de ani și a creat un imperiu care include unele dintre cele mai cunoscute branduri din domeniul modei, bijuteriilor şi alcoolului, inclusiv Louis Vuitton, TAG Heuer şi Dom Pérignon, scrie Business Magazin.

Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume

În luna martie a acestui an, el a recâştigat titlul de cea mai bogată persoană din întreaga lume. În acest moment, averea lui netă trece de 220 de miliarde de dolari, după ce acţiunile LVMH au crescut recent şi i-au adus miliardarului francez încă şase miliarde de dolari în conturi peste noapte, potrivit Bloomberg.

O mare parte a averii lui Bernard Arnault provine dintr-o participaţie de 48% în LVHM, cel mai mare producător de bunuri de lux din lume. El deţine aceste acţiuni prin intermediul unor entităţi asociate cu Financiere Agache, o firmă cu sediul la Paris care supraveghează investiţiile lui Arnault şi ale familiei sale, potrivit raportului anual 2023 al LVMH.

În drumul spre succes, Bernard Arnault i-a avut alături şi pe cei cinci copii ai săi, construind un imperiu de afaceri gigantic. Fiecare dintre aceştia s-a alăturat afacerii LVMH.

Citește și: Un milionar a renunțat la tot și s-a transformat în cerșetor. Bărbatul a vrut să demonstreze că poate ajunge bogat, după ce o ia de la 0

Bernard Arnault
Bernard Arnault

Bernard Arnault s-a născut în oraşul Roubaix din nordul Franţei, în anul 1949. A absolvit cu o diplomă de inginer la Ecole Polytechnique din Paris, iar apoi s-a alăturat companiei familiei sale şi l-a convins pe tatăl său să renunţe la business-ul în construcţii şi să se concentreze pe sectorul imobiliar.

A luat avânt pe piaţa bunurilor de lux abia în 1984, când a preluat grupul textil falimentar care deţinea Christian Dior.

Bernard Arnault a vândut toate celelalte afaceri ale companiei şi s-a folosit de bani pentru a cumpăra o participaţie de control în LVMH. Printre alte achiziţii se numără Fendi, TAG Heuer şi Bulgari. De asemenea, el încercat să cumpere casa de licitaţii Sotheby’s şi retailerul Gucci, dar le-a pierdut în favoarea miliardarului rival Francois Pinault în anul 2010.

Pe lâmgă afacerea sa de sute de miliarde de dolari, şeful LVMH are o adevărată pasiune pentru artă. Colecţia sa vastă, alcătuită din tablouri moderne şi contemporane, include lucrări de la renumiții Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Andy Warhol şi Pablo Picasso.

Bernard Arnault a fost inițiatorul unei dezbateri privind impozitarea bogaţilor în Franţa în 2012, când guvernul belgian a dezvăluit că acesta încerca să devină cetăţean belgian. Afaceristul a declarat că intenţionează să plătească în continuare impozite în Franţa. Cererea sa a avut ca scop protejarea unei fundaţii pe care a înfiinţat-o în Belgia pentru a „proteja interesele financiare şi averea” moştenitorilor săi. Mai târziu, în aprilie 2013, el şi-a retras cererea ca „un gest al ataşamentului meu faţă de Franţa şi al credinţei mele în viitorul ei”.

Vezi și: În ce investesc cei mai bogați oameni din lume. Bursa și criptomonedele nu se-numără printre favorite