- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cât câștigă o româncă, angajată ca femeie de serviciu, în Italia. Ce salariu ar avea în țară pentru același post

04 Nov, 22:11 • Alexe Raluca
În ultiele două decenii, sute de mii de românce au ales să plece din țară cu gândul la un trai mai bun în străinătate. Multe dintre ele au ajuns în Italia, unde s-au angajat ca badante sau femei de serviciu, însă diferențele salariale nu sunt mari.
Cât câștigă o româncă, angajată ca femeie de serviciu, în Italia. Ce salariu ar avea în țară pentru același post

Speranța unui saalriu mai bun le-a făcut pe multe femei să aleagă calea străinătății. Sute de mii de românce au emigrat în țări ca Franța, Spania sau Italia și s-au angajat în domenii ce oferă aceleași salarii ca în România.

Citește și: Decizie majoră cu privire la românii care au lucrat în Italia. Guvernul a luat o nouă hotărâre în privința pensiilor

Ce salariu are o româncă, angajată ca femeie de serviciu în Italia

O femeie de serviciu care lucrează în Italia primește un salariu lunar între 1.600 și 1.800 de euro, potrivit unui site de anunțuri cu joburi. Nu e nevoie să cunoască foarte bine limba italiană, dar trebuie să aibă o condiție fizică foarte bună pentru a îndeplini cu brio cerințeie angajatorului.

Unele femei de serviciu pot avea norocul să primească și cazare și masă, ceea ce înseamnă că vor reuși să economisească bani, nefiind nevoite să achite și chiria care este destul de scumpă în Italia. Salariile din peninsulă pentru femeile de serviciu sunt mult mai mari față de cele din România, dar dacă punem la socoteală faptul că româncele trebuie să plătească și chirie, venitul lunar se diminuează considerabil.

Conform eJobs, în România, o femeie de serviciu primește un salariu cuprins între 2.300 și 2.500 de lei. Chiar dacă milioane de români au emigrat în căutarea unor venituri mai bune, contextul economic actual din România aduce în discuție viabilitatea acestei opțiuni. Înainte, diferența salarială dintre România și țările occidentale era semnificativă, însă, în ultimii ani, aceasta s-a redus considerabil.

Sandu Ion, proprietarul firmei de construcții P.A.B., a subliniat această realitate și a declarat că româncele ar putea câștiga la fel de bine lucrând în țară, în loc să opteze pentru posturi de femei de serviciu în Italia.

Nu înţeleg de ce ai noştri continuă să plece să muncescă în construcţii în Anglia, stând în nişte condiţii groaznice, câte 6-8 în cameră, când au de lucru aici, când pot câştiga destul de bine şi în ţară, iar la finalul lunii ar putea să rămână cu mai mulţi bani în mână. Să ştiţi că în construcţii salariile au crescut mult. Nu înţeleg de ce femeile noastre preferă să meargă să fie femei de serviciu în Italia, când în ţară ar putea câştiga acum aceeaşi bani. Probabil de ruşine. Este mai bine să fii femeie de serviciu în Italia decât aici, în ţară”, a declarat Sandu Ion, potrivit Zf.ro.

Evoluția pozitivă a salariilor în România este evidentă. Salariul mediu a crescut cu 150% în ultimul deceniu, ajungând la peste 900 de euro, iar salariul minim s-a triplat, depășind 400 de euro. Stabilitatea cursului valutar leu/euro a contribuit, de asemenea, la creșterea salariilor în termeni reali. Concluzia este că, deși emigrația pentru muncă rămâne o opțiune pentru mulți români, realitatea economică actuală din România aduce argumente solide pentru cei care aleg să rămână sau să se întoarcă acasă.

Citește și: Italia, în fruntea pieței europene a pastelor. Mai mult de 6 milioane de tone de paste făinoase au fost produse anul trecut în Europa