- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Reactia managerilor slabi la criza: \”Hai sa vedem cum sa ne facem ca muncim\”

12 Oct, 00:01 • andra.gheorghe
Criza a dat cortina la o parte si a scos la iveala partea urata din organizatii si din oameni, sustine Dan Berteanu, presedintele holdingului de HR UBD. Companiile cu fundamente si manageri manageri slabi se ghideaza prin recesiune dupa sintagma "hai sa vedem cum avem mai multa activitate ca sa ne facem ca muncim si reactionam la criza". Aflati mai multe opinii vizavi de comportamentul de "criza" al angajatilor si angajatorilor romani, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro de Dan Berteanu, specialist in resurse umane cu peste 8 ani de experienta.
Reactia managerilor slabi la criza: \Hai sa vedem cum sa ne facem ca muncim\

Afacerile United Business Development Romania (UBD), furnizor de servicii de training si consultanta HR, s-ar putea diminua la 1,2 mil. euro – 1,5 mil. euro in 2009, a declarat Berteanu, presedintele holdingului UBD, o scadere situata intre 16% si 30% fata de valoarea de 1,8 milioane euro raportata pe 2008.

DailyBusiness.ro: In ultima perioada s-au vazut destul de multe miscari la nivel de senior si top management in cadrul companiilor. Ce a determinat companiile sa recurga la aceste miscari?
Dan Berteanu: Criza a dat o cortina la o parte si a scos la iveala partea urata din organizatii si din oameni. Atunci cand era bine, in crestere economica, disponibilitatea spre compromis era mult mai mare. Aveai cu ce sa echilibrezi. Cu pachete de beneficii, cresteri salariale din partea angajatilor si cu cresterea veniturilor si profit din partea organizatiilor.

DailyBusiness.ro: Ce se vede dupa cortina?
Dan Berteanu: Fie organizatiile au vazut ca ceea ce aveau in ograda nu se potrivea, fie oamenii au vazut ca de fapt in compania in care lucreaza nu prea exista aliniere in termeni de valori si ce li se cere. Exista foarte multe tensiuni. In ultimele 3 luni am primit, personal, din ce in ce mai multe telefoane si solicitari de la oameni care nu sunt in pozitii de top management, dar in pozitii de senior management, pe care ii cunosc de destul de multa vreme, in care sa mi se spuna „nu mai pot. Daca imi gasesti ceva, plec maine”.

DailyBusiness.ro: E presiunea pe rezultat prea mare?
Dan Berteanu: Nu cred ca e vorba de asta. Nu mi s-a plans nimeni ca i-a fost marit targetul de 15 ori. E vorba despre comportament. Presiunea aceasta, sau reactia la criza si la presiune externa s-a tradus la organizatiile „urate” prin cerinte imposibile, decizii absurde si atunci s-a produs o falsa presiune. Companiile cu fundamente slabe si manageri slabi traduc presiunea, in perioada asta de criza prin „hai sa vedem cum avem mai multa activitate ca sa ne facem ca muncim si reactionam la criza”.

DailyBusiness.ro: Ce previzionati pentru 2010 in industria de HR?
Dan Berteanu: Daca ne uitam la HR si il impartim pe training si pe recrutare, cred ca se va face mai multa recrutare fata de anul acesta. Dar nu spectaculos. Nu vom vedea boom-uri. Va fi mai bine decat anul asta, dar cum a fost in ultimii 3 ani n-o sa mai fie niciodata. Si in training cred ca va fi mai bine decat anul asta. Nu neaparat ca se vor dezgheta bugete de training, pentru ca unele nu au fost inghetate, insa nu au fost folosite. Daca esti in stare, ca organizatie de training si consultanta, ca printr-o initiativa care implica si ceva training dar si multe alte lucruri, sa arati top managementului ca poti sa-l ridici de la un nivel la altul, banii vor reveni.

Daca ne raportam la piata si la economistii internationali, sunt unii care spun ca ce a fost mai greu a trecut si acum suntem pe revenire. Si sunt ceilalti care spun ca ce e mai rau abia acum vine, pentru ca avem o criza tip double deep si o sa cadem in 2010 pana la fund. Indiferent de care sunt perspectivele, si intr-un caz si in altul, n-o sa mai existe elementul surpriza. Daca va fi mai bine o sa dam drumul la bani, daca va fi mai rau, si va mai veni o cadere, n-o sa mai fim surprinsi, n-o sa ma existe momentul de paralizie care a existat jumatate din acest an.

DailyBusiness.ro: De ce ati iesit din managementul Talent Stream, care a fost factorul determinant?
Dan Berteanu: In primul rand, mi-am terminat mandatul. Asta a fost planul de la bun inceput. Nu a aparut nimic pe parcurs care sa schimbe situatia. E adevarat ca am plecat un pic mai repede, planul initial era sa raman acolo un an. Insa lucrurile s-au petrecut un pic mai repede in privinta transformarilor companiei UBD dintr-un SRL in SA, in Polonia.

UBD Polonia se transforma in SA, undeva in noiembrie, fiindca deja am primit acceptul tribunalului polonez. Din punctul asat de vedere lucrurile s-au petrecut cu o luna si jumatate mai repede, motiv pentru care am accelerat si mutarea mea de la a ma ocupa strict de Talent Stream, la a prelua acum UBD SA.

DailyBusiness.ro: Care sunt motivele acestei mutari?
Dan Berteanu: In business-ul de training si recrutare, tot ce ai sunt oamenii. Si nu e un cliseu. Doua birouri si trei calculatoare nu joaca in ecuatia asta. Pentru ca oamenii sunt atat de importanti si vrem sa ii pastram pe cei esentiali, actionarii majoritari au pus la punct un program de „vesting” de actiuni, pentru oamenii cheie din organizatie.

DailyBusiness.ro: Vor primi actiuni?
Dan Berteanu: Da, initial angajatii cheie, dupa care programul se va extinde pentru orice angajat al UBD. Oricare dintre ei vor putea, pe baza unor criterii, sa primeasca actiuni. Sunt 3 feluri de pachete: actiuni in valoare de 3.000, 5.000 si 10.000 euro. Asta e foarte frumos, dar ele din perspectiva valorii monetare nu inseamna aproape nimic. Capata putere si reprezinta ceva in momentul in care esti listat, si actiunile astea sunt tranzactionate.

DailyBusiness.ro: Motiv pentru care vreti sa va listati pe bursa din Varsovia?
Dan Berteanu: In prima faza ne vom lista pe New Connect, care este un apendice al Bursei din Varsovia. Este o bursa mai putin lichida, o bursa secundara, construita pentru companiile care au o capitalizare de piata de maxim 5 milioane euro, companii mai micute, cu potential de crestere. Ca sa te listezi pe Bursa din Varsovia iti trebuie, daca nu ma insel, un minim de 15 milioane euro, ca cifra de afaceri. Intram pe aceasta bursa mai mica pentru a ne pregati. Intrarea pe Warsaw Stock Exchange este preconizata in 4 ani.

Al doilea aspect care ne-a facut sa grabim lucrurile a fost ca in Polonia, in Romania si in Serbia – acolo unde suntem prezenti astazi, varful nostru de lance este business-ul Achive Global. Iar Achive Global a venit cu propunerea ca UBD sa reprezinte un hub pentru Europa Centrala si de Est. Si toate tarile alea in care vom intra: Turcia, Cehia, Ungaria, Ucraina.

DailyBusiness.ro: In cat timp vreti sa intrati in toate aceste tari si ce buget de investitii aveti?
Dan Berteanu: In 5 ani. Exista secventa, prioritizare, stim in ce tari intram, in ordine. Exista si un buget de investitii fixat, pentru ca o sa intram prin achizitii, nu prin green field-uri. Pentru asta nu avem timp si nici nu capitalizam pe oportunitatile de acum din piata. Bugetul initial se ridica intre 500.000 si 800.000 euro, dar este doar cash-ul.

DailyBusiness.ro: Veti utiliza si altceva in afara de cash?
Dan Berteanu: Cash-ul este o optiune. Sunt multe alte variante prin care poti sa faci o achizitie. Alta modalitate la care avem acces este share swap-ul. Putem achizitiona dandu-le proprietarilor actiuni din business-ul nostru. Vom utiliza alte metode intermediare: vom da o parte din bani si de restul vom face swap pentru un numar de actiuni, sau vom da o parte acum si alta in timp.

DailyBusiness.ro: Care este prima tara in care vreti sa intrati?
DB: Turcia este prima tara in care vrem sa punem piciorul si in momentul de fata suntem in discutii cu doua business-uri de acolo. Este foarte probabil sa intram anul acesta. Daca se intampla ceva si nu ne intelegem, pentru ca suntem in faza in care abia am facut ofertele, vom continua activitatea de a cauta si de a face achizitii, si atunci ne-am putea intinde pana la jumatatea anului viitor. Dar ar fi prea mare ghinionul ca din doua cu care suntem foarte aproape sa batem palma, sa nu iasa niciuna.

DailyBusiness.ro: Sunt branduri cunoscute?
Dan Berteanu: Nu. Nu avem forta sa achizitionam vreun brand regional. Si nici nu ne dorim, chiar daca am avea o caruta de bani. Ceea ce vrem noi tine foarte mult de a construi un model care sa aiba genul de cultura si valori pe care le avem in Romania si in Polonia. Cu diferentele culturale pentru tara respectiva. Si atunci cumparam firme antreprenoriale care au ajuns pana la un anumit nivel, si care pentru a sari de acel nivel, au nevoie fie de infuzie de capital, fie de o asezare in termeni de procese si sisteme, sau de un management profesionist.

DailyBusiness.ro: Cand ati lansat Talent Stream ati anuntat niste obiective financiare care nu s-au indeplinit. Care au fost motivele?
Dan Berteanu: Da. Nu vor fi atinse. Am fost foarte optimisti si nu am anticipat corect impactul pe care o sa-l aiba criza si nici nu am previzionat foarte bine cat de dependenta este industria recrutarii de ce se intampla in piata. Noi am zis ca vom face in jur de 300.000 euro pana la finalul anului. O sa facem undeva la peste 100.000 euro. Dar nu asta a fost principala mea misiune. Important este cum iti stabilesti bugetul si intr-un start-up nu o sa faci sutele de mii de euro, sau milioane de la inceput. Evident ca vazand ca nu vom atinge 300.000 euro, am luat masuri si am redus costuri.