- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Comisarul european pentru economie a lansat un nou avertisment! „Europa va intra în recesiune la iarnă”

06 Dec, 17:59 • Bumbeneci Diana
Europa riscă tot mai mult să intre în recesiune în această iarnă. Comisarul european pentru economie a lansat avertismentul.
Comisarul european pentru economie a lansat un nou avertisment! „Europa va intra în recesiune la iarnă”

Europa va intra în recesiune în această iarnă, avertizează specialiștii. De altfel, revenirea pe creștere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Agerpres.

Europa este la un pas de recesiune

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a transmis Gentiloni jurnaliștilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles. Europa se confruntă la ora actuală cu cea mai gravă criză energetică din ultimele cinci decenii. Această criză s-a produs în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacție la sancțiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea ucrainenilor.

Creștea extrem de masivă a inflației a intensificat o criză a costului vieții, aducând economiile europene în pragul recesiunii. Potrivit ultimelor date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creștere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Paolo Gentiloni, declarații despre recesiune
Paolo Gentiloni, declarații despre recesiune

Analiștii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt prețurile mari la energie și mulți prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului și în primele luni ale anului următor. Produsul Intern Brut calculat la nivelul uniunii europene a înregistrat o creștere de 0,2% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, țările membre cu cel mai puternic avans fiind România și Cipru, ambele cu o creștere de 1,3%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. Din acest motiv, toate țările membre cu cele mai puternice creșteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) și România (4,7%). Paolo Gentiloni a mai explicat în declarațiile sale că mai sunt necesare câteva luni bune în care să se poarte discuții pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce privește investițiile.

„Vom avea o primă discuție dar știm că avem puncte diferite de vedere și vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens”, a încheiat Paolo Gentiloni.

Citește și: Italia devine „bunica” Europei! Este țara din UE cu gradul cel mai rapid de îmbătrânire și scădere a populației! Ce se întâmplă cu cei peste 1 milion de români de acolo

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult