- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Cum arată cererea pe care milioane de români trebuie să o completeze pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie FOTO

15 Dec, 23:37 • Russo George
ANRE a publicat pe site-ul instituţiei modelul de declaraţie pe care românii ar trebui să o completeze pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică, după ce legea a intrat în vigoare.
Cum arată cererea pe care milioane de români trebuie să o completeze pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie FOTO

Sute de mii sau chiar milioane de români care se încadrează în condiţiile pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică, potrivit noii legi promulgate de preşedintele Iohannis în această săptămână, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care să indice la ce domiciliu solicită plafonarea.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie completată doar de cei care au mai multe proprietăţi, la cei care au o singură locuinţă aceasta aplicându-se în mod automat.

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy, a spus joi la Digi 24 cine ar urma să depună această declaraţie, nefiind clar dacă exact acele persoane sunt cele obligate să o depună, dar şi unde vor trebui ele depuse.

„Cele 4 categorii care ar putea să fie vizate, deci nu neapărat în toate cazurile, de obligaţia de a depune cererea şi declaraţie sunt cei care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

Ei categoric trebuie să depună cerere şi declaraţie dacă vor să beneficieze de plafonul de 68 de bani. Ei au dreptul la plafonul de 68 de bani kilowat/oră, fără nicio limită de consum, dar cu condiţia să depună cerere şi declaraţie.

Citeşte şi: Mii de clienţi Hidroelectrica în pragul disperării! Compania de electricitate nu mai răspunde de două sptămâni

Şi pentru aceste situaţii, cererea şi declaraţia s-au postat pe site-ul autorităţii încă de ieri (miercuri n.r.). Foarte mulţi dintre furnizori au preluat, chiar au îmbunătăţit aceste modele şi sunt postate pe site-urile lor. Legea spune că aceste trei categorii vor beneficia de plafon începând cu prima zi a lunii următoare după ce au depus cererea.

Deci, cei care reuşesc să depună cererea în decembrie vor beneficia de la 1 ianuarie de plafonul de 68 de bani. A patra categorie este categoria acelor consumatori care au mai mult de un loc de consum. Nici în cazul lor nu toată lumea trebuie să depună neapărat o declaraţie şi o cerere, pentru că legea prevede că ei au dreptul sau furnizorii sunt obligaţi să aplice plafonul dacă se încadrează cu consumul la valorile prevăzute în lege pentru adresa de domiciliu sau de reşedinţă, În cazul în care furnizorul poate să identifice adresa de domiciliu sau adresa de reşedinţă în cazul mai multor locuri de consum, automat aplică pentru locul de consum respectiv”, a explicat Nagy.

Cerere plafonare

Clienţii casnici care vor completa această declaraţie trebuie să îşi treacă numele, domiciliul, datele din actul de identitate, dar şi codul de client de la compania de furnizare. În continuare, clientul stipulează că vrea să beneficieze de preţul plafonat la o anumită adresă.

De asemenea, persoanele care folosesc acasă aparate medicale, persoanele care au minimum trei copii sau familiile monoparentale cu cel puţin un copil, trebuie să completeze un alt model de declaraţie în care să specifice aceste lucruri, pentru a beneficia de plafonarea preţului la 0,68 lei/KWh.

Citeşte şi: Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi