- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi

12 Dec, 21:54 • Cornel Ghimeșan
Cu toate că există rezerve de gaz pentru a trece peste această iarnă, iar Uniunea Europeană a depus eforturi pentru a se asigura de acest lucru, Agenția Internațională a Energiei a anunțat că UE s-ar putea confrunta cu un deficit major.
Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi

Uniunea Europeană şi-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce şi mai mult livrările, a anunţat luni Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acţioneze mai rapid pentru a economisi energie şi a extinde regenerabilele, transmite Reuters

Citește și: Klaus Iohannis face primele declarații publice după eșecul României cu privire la aderarea la Schengen: „Acest vot m-a supărat şi m-a dezamăgit! Mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să îi înţeleg!”

Cu toate că, Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa reușit să evite un deficit sever şi a început iarna cu cantităţi importante în facilităţile de stocare, datorită în parte măsurilor de urgenţă adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar şi a vremii blânde. Totodată, preţul ridicat al gazelor a redus cererea. Totuși anul viitor Europa ar putea fi lovită de un deficit care persupune riscuri semnificativ mai ridicate.

Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi
Criza gazului s-ar putea extinde și în 2023! Deficitul ar putea fi de 27 de miliarde de metri cubi

Ce se întâplă dacă Rusia nu mai livrează gaz

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

„Aceasta este o dificultate semnificativă”, a afirmat Fatih Birol la o conferinţă de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles.

Acesta a adăugat că fără măsurile de urgenţă adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puţină energie. Potenţialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuinţelor prost izolate şi înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor, apreciază IEA.

Aprovizionare cu gaze a blocului comunitar „este sigură pentru această iarnă” iar UE se pregăteşte pentru următoarea, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Alte articole: Președinte executiv Alpha Bank România vede 2023 ca un an cu incertitudine maximă: „Costul și riscul de creditare va crește în România în următoarea perioadă”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult