- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică

04 Oct, 08:51 • Bumbeneci Diana
România nu va putea să se ferească lunile următoare de recesiunea tehnică. Un nou studiu realizat de specialiști arată că activitatea economică va scădea, tot mai mult, din cauza creșterii prețurilor la energie.
Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică

Economia României va avea din nou probleme. Țara noastră nu va reuși să se ferească la nesfârșit de recesiunea tehnică în sezonul rece, conform unui nou raport realizat de o mare instituție financiară. Acest lucru duce la scăderea produsului intern brut două trimestre la rând. Activitatea economică va scădea, tot mai mult, din cauza creșterii prețurilor la energie. În acest moment, mai multe companii au fost nevoite să închidă producția pe perioade limitate.

Economia României, umbrită de un scenariu negru

O altă problemă este reprezentată de inflație, care scade puterea de cumpărare a oamenilor din țara noastră, dar mai ales și consumul. România ar avea totuși o salvare, după cum susțin specialiștii din domeniul economic. Este vorba despre banii veniți de la nivel european.

Poți citi: Pensionarii vor plăti bani la stat, pentru asigurările sociale de sănătate. Cum se calculează CASS și câți bani vor plăti românii

„Am produs în mai, iunie și jumătate de iulie circa 150.000 de tone de îngrășăminte. Este o cantitate foarte mică. Am importat, de asemenea, fertilizatori din piață și am folosit Azomureș ca unitate de ambalare și distribuție. 225 dintre angajații noștri au fost trimiși în șomaj tehnic. Am dat posibilitatea la 150 de angajați să accepte joburi în alte industrii și noi să le plătim diferența de salariu”, a declarat Harri Kiiski – fostul director general de la Azomureş.

Analiștii unei instituții financiare care activează și în țara noastră au publicat un nou raport amănunțit, prin intermediul căruia au confirmat că  se așteptă ca pe fondul creșterii facturilor la energie, activitatea economică să se reducă spre finalul acestui an, dar și în primele luni din 2023. Mai mult, ei se mai așteaptă în contextul actual la o creștere a numărului șomerilor din industrie, ca urmare a închiderii unor capacități de producție, care nu vor putea față față prețurilor mari la gaze și curent, lucru deja resimțit în mare măsură.

Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică
Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică

„Industria a încetinit semnificativ, producția industrială stagnează sau în unele zone e chiar pe minus, iar prețurile continuă să crească.  Este cel mai prost scenariu pentru România, iar efectele se simt deja tot mai multe firme se închid, iar anul 2023 ar putea aduce un val semnificativ de șomeri”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Perspectiva economică este umbrită de un scenariu negru și din cauza inflației, care depășește ritmul în care cresc veniturile românilor și le erodează puterea de cumpărare, dar și apetitul pentru a-și cheltui banii. În acest sens, economia țării poate fi afectată însă și de o eventuală recesiune a altor țări.

„Pe cele două canale, pe canalul comercial și pe canalul investițiilor. Pe canalul comercial, economia Germaniei intră într-o recesiune mai serioasă, ceea ce este foarte probabil, atunci comenzile comerciale către industria noastră vor scădea. La fel, valabil și pentru Italia, principalii noștri parteneri comerciali din UE”, arată Bogdan Glăvan, analist economic.

Primele analize făcute de specialiști scot în evidență faptul că economia țării noastre va crește anul acesta cu 6,4 procente. Cu toate acestea, în această iarnă, am intra inevitabil în recesiune tehnică, după ce în ultimul trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023 PIB-ul se va contracta.

De altfel, conform estimărilor, în anul următor, cel puțin în prima parte, economia țării noastre ar putea să crească cu doar 1 procent, ceea ce este extrem de îngrijorător. Însă o recesiune tehnică nu înseamnă neapărat și o criză economică. Ar putea urma luni cu declin economic, în care sunt afectate și producția și consumul. Economiștii mai susțin că România are totuși un colac de salvare: banii europeni. Sunt zeci de miliarde de euro care ar putea intra în economia noastră prin implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență sau prin fonduri europene venite prin diverse programe, atât la orașe, cât și la comune.

Citește și: Vești noi pentru românii care au rate! ROBOR aduce noi schimbări, în prima zi a săptămânii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult