- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Facturi la gaze cu până la 66% mai mari decât iarna trecută. Sumele uriaşe pe care ar putea să le scoată din buzunar românii în sezonul rece

20 Oct, 21:53 • Stefan Simion
Facturi la gaze cu până la 66% mai mari decât iarna trecută - de asta vor avea parte românii care vor cuteza să consume acelaşi volum de gaze ca anul trecut. Plafonarea preţului este o măsură care îi ajută doar pe cei care au contract de furnizare a gazelor la un preţ foarte mare.
Facturi la gaze cu până la 66% mai mari decât iarna trecută. Sumele uriaşe pe care ar putea să le scoată din buzunar românii în sezonul rece

Facturi la gaze uriaşe vor plăti cei care vor da drumul la centrală prea devreme sau vor găti prea mult. O haină în plus, o pătură mai groasă şi mai multe semipreparate sunt, probabil, soluţiile pentru a nu fi nevoiţi să consumăm prea mulţi metri cubi de gaze. Plafonarea la 0,31 lei/ kWh (TVA inclus) nu îi este de prea mare ajutor românului de rând. Singurii care beneficiază cu adevărat de această măsură sunt consumatorii care au semnat contracte de furnizare a gazelor la preţuri ce ajung chiar şi la 0,85 lei/ kWh.

Facturi la gaze cu 66% mai mari în 2022 decât în 2021

O factură din septembrie 2021 arată faptul că un client casnic plătea 0,15513 lei/kWh fără TVA, în timp ce factura pentru luna septembrie 2022 indică un preţ de 0,26050 lei/kWh (fără TVA), consumul fiind aproape identic, adică 24 metri cubi de gaz anul trecut, respectiv 25 mc gaze anul acesta, potrivit unei analize realizate de Gazeta de Sud. Un mc de gaz a fost calculat cu 10,623/kWh anul trecut. Aşadar, pentru 24 mc de gaz (254,952 kWh), s-a plătit suma de 47,065 lei (cu TVA). Anul acesta, un mc de gaz a fost calculat cu 10,609/kWh. Aşadar, pentru cei 25 mc de gaz (265,225 kWh), s-a facturat suma de 82,2 lei (cu TVA). Pentru 24 mc, anul acesta preţul facturii ar fi fost 78,92 de lei (cu TVA). Practic, factura a crescut cu puţin peste 31 de lei comparativ cu cea din aceeaşi lună a anului trecut, deci o creştere de 66%.

Citeste si Iarna nu-i ca vara! Guvernul face stocuri masive de gaze după ultima prognoză ANM: „Am ajuns la 93%”

Plafonarea prețurilor la gaze naturale arată astfel: – 0,31 lei/ kWh (TVA inclus) pentru consumatori casnici, indiferent de consumul înregistrat. De asemenea, legea spune că preţul plafonat va fi de 0,37 lei/ kWh (TVA inclus pentru consumatori non-casnici cu consumul de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum de cel mult 50.000 MWh. Iată acum de ce nu ajută cu aproape nimic plafonarea. Dacă adăugăm valoarea de 19% a TVA-ului la preţul de 0,26050 lei/kWh din factura din luna septembrie 2022, rezultă 0,309995 lei/kWh. Adică exact la limita impusă de guvern pentru plafonare, aceea de 0,31 lei/kWh.

Cât va trebui să scoţi din buzunar dacă vei consuma 100 mc de gaz

Pentru o factură cu preţul de 0,309995 (cu TVA) şi cu metrul cub calculat la 10,609/kWh, preţul de pe factură va fi 328,87 de lei. Centralele termice pe gaz consumă aproximativ 24 kW. Asta înseamnă că pentru o locuință de 65 mp se poate înregistra pe lună, potrivit specialiştilor, un consum de circa 200 mc de gaze. Astfel, factura calculată ţinând cont de preţul celei analizate va ajunge la 657,74 de lei. Asta în condiţiile în care, pentru acelaşi consum, anul trecut am fi plătit 392,2 lei.

Noi ajutoare pentru români. Banii vor fi folosiţi pentru a contracara scumpirile la gaze şi curent

UE a propus utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze şi curent, în contextul crizei energetice. României îi va reveni suma de 2,2 miliarde de euro din fonduri UE. Banii vor fi alocaţi pentru a ajuta populaţia să treacă mai uşor peste această iarnă în contextul creşterii preţurilor la gaze şi curent.

Avem o veste bună – prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi, desigur, pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Citeste si Românii își pot schimba online furnizorul de energie electrică și gaze. Care e timpul de așteptare

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult