- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

Marius Ghenea despre rețeta succesului: „Un antreprenor are, nu doar bucuria, dar și obligația să fie implicat în fiecare zi! Am fost pedepsiți din scoală pentru eșec!”

13 Oct, 13:53 • Cornel Ghimeșan
Marius Ghenea a fost invitatul lui Dragoș Anastasiu, în cadrul podcastului În Arenă și a împărtășit o mică parte dintre cunoștiințele și experiențele acumulate pe parcursul anilor, pe care i-a dedicat antreprenoriatului.
Marius Ghenea despre rețeta succesului: Un antreprenor are, nu doar bucuria, dar și obligația să fie implicat în fiecare zi! Am fost pedepsiți din scoală pentru eșec!

Marius Ghenea este unul dintre cei mai importanți și prolifici antreprenori din România, care de-a lungul anilor a introdus concepte noi pe piața de business din țară și a inspirat și îndrumat sute de tineri antreprenori. Antreprenor în serie, business angel, profesor sunt doar o mică parte din lista de lucruri care îl definește pe Marius Ghenea. Flanco, accessNET, Idilis, PCfun.ro, Online Fashion Group, GasOli Service, Flamingo sunt doar câteva dintre companiile de pe piața românească pe care Marius Ghenea le-a lansat sau în care s-a implicat în calitate de business angel.

În anii 90′, Marius era ghid turistic part time, însă la scurt timp (1994) avea să lanseze Flamingo Computers, care în numai patru ani urma să ajungă lider pe piața de calculatoare în România. Foarte curând Flamingo ajunge una dintre cele mai importante companii din Țările Balcanice cu o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de dolari. Acesta este doar „strating point-ul” lui Marius Ghenea pe drumul antreprenoriatului drum despre care spunea acum 11 ani următoarele:

„Una dintre problemele importante este că încă se cunoaşte prea puţin despre antreprenoriat. Scriam de curând într‐un articol că suntem cu toţii antreprenori. De ce spun asta? Pentru că un antreprenor nu este doar cineva care fondează şi dezvoltă o afacere, cu riscuri şi beneficii. În momentul în care vorbim de cineva care se uită la o problemă şi o vede ca oportunitate şi apoi acţionează asupra sa, atunci vorbim despre un antreprenor”

Citește și: Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger

Acum, la nu mai puțin de 11 ani, Marius Ghenea vorbește, la podcastul „În Arena”, cu la fel de multă pasiune, însă cu și mai multă experiență în afaceri dar și în profesorat. El s-a implicat in multe activitati educationale, fiind profesor de Antreprenoriat, Inovatie si New Business Ventures in cadrul Maastricht School of Management, programul Executive MBA, de asemenea a fost co-organizator al School for Startups Romania, prima scoala de antreprenoriat din sud-estul Europei si este unul dintre fondatorii programului BusinessDrive pentru antreprenori si manageri.

Marius Ghenea- succesul versus importanța eșecului în antreprenoriat

Întrebat care ar trebui să fie mindset-ul unui antreprenor de succes, Marius a răspuns:

„Un antreprenor are, nu doar bucuria, dar si obligatia să fi implicat în fiecare zi, de dimineata până seara, într-un anumit ritm pe care fiecare și-l stabilește.”

Marius Ghenea despre rețeta succesului: "Un antreprenor are, nu doar bucuria, dar și obligația să fie implicat în fiecare zi! Am fost pedepsiți din scoală pentru eșec!"
Marius Ghenea despre rețeta succesului: „Un antreprenor are, nu doar bucuria, dar și obligația să fie implicat în fiecare zi! Am fost pedepsiți din scoală pentru eșec!”

De asemenea, subliniază importanța consultanței atunci când vorbim de antreprenoriat. Chiar și cei mai experimentați au nevoie uneori de consultanță, care nu trebuie privită ca o rușine. Un consultant nu vine să îți construiască afacerea, ci are scopul de a-ți consolida ideeile, de a te „ține de mână și de a te ghida, de a te orienta”.

Ghenea mai punctează diferența între antreprenoriat și investiții, explicând conceptele de „în serie” versus ”în paralel”. Antreprenorul explică fatul că investițiile se fac „în paralel”, în mai multe direcții și mai multe domenii, învestești într-un portofoliu. Acesta reiterează ideea că diversificarea este importantă. În timp ce3 în cazul antreprenoriatului lucrurile stau diferit, acesta se face „în serie”, urmărind un domeniu, o anumită zonă clare.

„Succesul poate să fie și este conjunctural, eșecul nu e niciodată conjuctural. Poți să pui degetul și să zici: aici daca făceam altfel lucrurile mergeau mai bine! Așa mă îndrept către decizii din ce în ce mai bune, care sunt premise de succes!”, punctează Ghenea

Pentru antreprenor eșecul este, de fapt, cheia succesului. Eșecul ne construiește, din greșeli învățăm, prin erori evoluam. Marius Ghenea remarcă faptul că diferența între generații este din ce în ce mai vizibilă atunci când ne referim la reacția în fața eșecului. El subliniază faptul că tinerii au o atitudine mult mai relaxată și gestionează mai bine o astfel de situație.

„Am văzut antreprenori mult mai relaxați acum la 25-30 de ani, deci generația mai tânara, care evident prin scoală și prin experiențele personale au trecut într-o societate în schimbare și cu mult mai mult contact cu civilizația occidentală și care percep cumva eșecul mai corect decât am făcut-o noi.”

La polul opus se situează generația mai veche de antreprenori, care a trecut print-un altfel de sistem, care taxa greșelile, în loc să accentueze importanța lor, pentru propria evoluție.

”Noi percepem în continuare eșecul ca pe o chestiune extrem de rușinoasă, care trebuie penalizată rapid și drastric pentru că așa ni s-a zis din prima zi de școală: treci la colț! Eu am fost privilegiat pentru că am avut niște părinți extraordinari care m-au ajutat exact să înțeleg că de fapt eșecul sau greșelile sunt o oportunitate foarte bună de a învata. Mai bună decât succesul!”

Marius Ghenea

mai atrage atenția asupra principalului obstacol al antreprenorului, despre care spune că este haosul, Tot referitor la eșec el recomandă echipa antreprenorială, mai ales atunci când vorbim de un tânăr care își dorește să pornească pe acest drum. Antreprenorul explică avantajele unei astfel de abordări.

„Primul lucru foarte important este că întodeauna eșecul sau spectrul eșecului este mult mai rău și mult mai periculos pentru un antreprenor solitar, fața de un antreprenor care lucrează într-o echipă antreprenorială. Eu recomand întodeanua antreprenoriatul de echipă. Echipa de trei este cea mai bună pentru că are balanță, are echilibru, nu intră în blocaje.”, explica Marius Ghenea

Citește și: Jean Valvis, despre succesul Aqua Carpatica! De ce nu va vinde niciodată integral!? „Am dat cuvântul meu de onoare copiilor mei că voi preda șefia afacerii, poziția de CEO”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult