- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Amenzi usturătoare pentru șoferi. Poți plăti 2.500 de lei pentru acest lucru banal

23 Mar, 20:46 • stefan.vlad
Amenzi usturătoare pentru șoferi. Legislația rutieră devine tot mai strictă, iar sancțiunile pentru conducătorii auto care nu respectă prevederile legale au crescut și ele. Astfel, șoferii care fac o greșeală frecventă ar putea să fie taxați aspru, pot plăti până la 2.500 de lei.
Amenzi usturătoare pentru șoferi. Poți plăti 2.500 de lei pentru acest lucru banal

Amenzi usturătoare pentru șoferi. Cei care au nevoie să oprească mașina în centrul orașului, pentru doar câteva minute, se pot lovi adesea de diferite obiecte „artizanale”, montate de cei care le dețin, pentru ca alte mașini să nu le ocupe locurile de parcare.

Citește și: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardurile de energie

Amenzi usturătoare pentru șoferi

Este vorba despre blocarea abuzivă a locului de parcare, o practică des întâlnită în orașele României, mai ales în marile aglomerări urbane. Problema este că deși numărul de mașini a crescut considerabil, cel al parcărilor bate pasul pe loc.

Poliţia Locală sau Poliţia Română poate da o serie de amenzi în baza unei legi referitoare la aceste locuri care sunt plătite. Montarea unor astfel de dispozitive care să blocheze accesul atrage amenzi considerabile.

Conform HCGMB 124/2008, privind parcarea pe domeniul public, „amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare” se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, scrie Playtech.ro.

Potrivit datelor, în cele 6 sectoare din Capitală sunt circa 230.000 de locuri de parcare de reședință, pentru care locuitorii plătesc anual abonament. Restul mașinilor, până la 1,5 milioane, cât sunt înmatriculate în București (fără a le pune la socoteală pe cele care tranzitează sau sunt în vizită) sunt parcate în principal neregulamentar, pe trotuare, spații verzi sau carosabil, cu excepția celor care au garaj în curte sau în ansamblurile rezidențiale recent construite.

Amenzile pentru neachitarea parcărilor sunt pe val

Atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice vor primi amenzi unice dacă parchează pe locuri semnalizate cu indicatorul „Parcare cu plată prin SMS”, dar și parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS, fără să achite taxa care depășesc timpul pentru care s-a achitat taxa.

Persoanele fizice pot primi sancțiuni de până la 1000 de lei, iar persoanele juridice pot ajunge să plătească până la 2.500 de lei.

Aceste modificări au fost votate în totalitate de consilierii locali, în urma unui amendament făcut de Lucian Săulescu, de la USR-PLUS, la Hotărârea privind modificarea Regulamentului referitor la aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.73/2019.

Problema acestor sancțiuni primite de cetățeni în necunoștință de cauză s-a rezolvat ulterior, prin înființarea unor sintagme prin care se poate clarifica dacă cel care a săvârșit contravenția este proprietar/deținător sau utilizator, după caz.