- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajații din sănătate protestează. Se cer majorări salariale de 15%. Se anunță grevă generală

09 Feb, 16:40 • Polojan Tudor
A treia zi de proteste ale angajaților din sănătate. Aceștia ies în stradă din cauza diferențelor salariale.
Angajații din sănătate protestează. Se cer majorări salariale de 15%. Se anunță grevă generală

Nemulțumiți de salariile pe care le primesc dar și de problemele sistemului, angajații din sistemul de Sănătate au decis să mai iasă încă odată în stradă. Asistentele și infirmierele care s-au angajat acum 30 de ani au, de exemplu, cu aproape 1.000 de lei mai puțin decât un cadru proaspăt angajat, scrie primanews.ro.

În cea de-a treia zi de proteste s-au strigat nemulțumirile legate de creșterea prețurilor care îi afectează pe aceștia într-un mod direct. Niciunul dintre ei nu mai poate face față cheltuielilor de zi cu zi.

Cadrele medicale cer, în acest fel, salarii care să fie pe măsura noilor prețuri din magazinele românești. Absolut nimeni nu se poate descurca în România, la momentul actual, cu 3.000 de lei net.

Să luăm, de exemplu, o persoană care are 3.000 de lei salariu și o chirie de 250 euro (1250 de lei aproximativ). Se mai adaugă utilitățile (300-400 de lei) și mai rămâne aproximativ 1400 de lei, în condițiile în care fiecare dintre noi are cheltuieli personale extra.

Te-ar mai putea interesa și: Noi detalii despre metroul M6. Ministerul Transporturilor confirmă data la care ar putea începe lucrările

Protest în sistemul de Sănătate/ sursa foto: puterea.ro
Protest în sistemul de Sănătate/ sursa foto: puterea.ro

De la protest, la grevă generală

Cu cel mai mic salariu brut din Europa, România este țara care își plătește cel mai prost asistenții medicali. Dacă ne uităm în Germania, putem vedea o diferență covârșitoare, un angajat din sistemul de sănătate nemțesc având un salariu de aproximativ 4.000 de euro.

Astfel, protestele de acum din fața clădirii Guvernului nu sunt decât un început. În cazul în care sindicaliștii nu vor fi ascultați, deci, prin urmare, dacă salariile nu vor fi mărite, aceștia spun că greva generală este ultima soluție.

Diferențele salariale dintre noii angajați și cei cu experiență sunt văzute de către cadrele în cauză drept „aberații legislative”. De exemplu, un angajat nou în sistem care a terminat școala de asistenți medicali în anul 2018, are în acest moment, după 5 ani de muncă, venituri de 4.000 de lei.

Diferența este una majoră. Cu peste o mie de lei mai mult decât colegii cu zeci de ani de experiență în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și: Vouchere 2023. Schimbare importantă în 2023. Anunţul aşteptat de milioane de români vulnerabili

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult