Angajatorii au postat în 2024 aproape 300.000 de joburi noi și au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări. „2024 a fost un an al prudenţei pe piaţa muncii, în care angajatorii au postat aproape 300.000 de joburi noi, dar şi în care candidaţii au fost foarte activi în a-şi căuta un nou loc de muncă, în condiţiile în care au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări”, potrivit datelor din cea de-a noua ediţie a raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România.
Cele mai multe oportunități de angajare au fost în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Ilfov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Bacău, iar domeniile în care s-au făcut cele mai multe angajări au fost retail, prestări servicii şi industria alimentară. Topul continuă cu industria de call center / BPO, HoReCa, transport / logistică, construcţii, producţie, IT / telecom şi banking.
„Deşi luna mai a fost vârful anului, cu peste 25.000 de joburi postate, aşteptarea ca vara să scadă numărul acestora s-a dovedit a fi una greşită. Lunile verii au fost la nivelul lunilor de primăvară şi foarte puţin sub octombrie, fapt ce nu face decât să confirme o tendinţă pe care noi am observat-o deja de ceva vreme: dispare sezonalitatea în recrutare”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Chiar dacă în România există companii de renume internațional care fac angajări, majoritatea firmelor locale din IT rămân blocate în zone de activitate, precum crearea de website-uri, marketing digital sau e-mail marketing. Aceste companii întâmpină dificultăți majore în a livra servicii de calitate, competitive pe plan internațional, iar calitatea acestora este frecvent sub standardele pieței europene.
Specialiștii sunt de părere că este nevoie urgentă de investiții strategice în educație, traininguri de specialitate și inovare, precum și de o regândire a modelelor de afaceri din sectorul digital. România are un potențial remarcabil, însă acesta rămâne neexploatat în absența unor politici și strategii bine fundamentate pentru susținerea calității și a competitivității pe plan internațional. (Citește AICI mai multe detalii)