- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Când ai voie să speli rufele după Paște. Săptămâna Luminată: cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi

16 Apr, 22:08 • Cornel Ghimeșan
Pentru români tradițiile și obiceiurile asociate Sărbătorilor Pascale sunt extrem de importante, iar gospodinele țin cont de acest aspect în treburile casnice. Iată când ai voie să speli rufele după duminica Învierii.
Când ai voie să speli rufele după Paște. Săptămâna Luminată: cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi

Săptămâna care urmează după duminica Paștelui și durează până la Duminica Tomei este numită Săptămâna Luminată” și are pentru credincioși o însemnătate aparte. Această denumire are legătură cu mai multe aspecte. În primul rând, se referă la lumina revărsată asupra noastră o dată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, eveniment care pune bazele credinței creștine, fiind dovada vieții veșnice.

Citește și: Meniul de Paște de la restaurantul lui Cătălin Scărlătescu. Ce sumă trebuie să scoată românii din buzunare pentru preparatele celebrului chef

Pe de altă parte, această denumire mai face referire la faptul că în trecut persoanele care se hotărau să treacă la religia creștină făceau acest lucru la Praznicul Învierii și erau numiți “cei luminați”.

Pentru creștini această săptămână este extrem de specială, fiind astfle deschisă o nouă perioadă în viața liturgică a bisericii, mai exact cea a Penticostarului (carte de căpătâi din care se citește doar în această perioadă a anului). Acum slujbele au o rânduială diferită de cele din timpul anului, având un aspect profund Pascal. Sunt caracterizate de bucuria Învierii și stau sub semnul iertării și a milosteniei. În aceasta perioadă nu sunt oficiate pomenirii ale celor trecuți în neființă, considerându-se că Ușile Împărătești sunt permanent deschise. Acest lucru fiind vizibil și în biserică propriu-zis, prin faptul că ușile altarului sunt deschise. Acest lucru simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos.

Când ai voie să speli rufele în Săptămâna Luminată

În Săptămâna Luminată, pentru prima dată în anul bisericesc, miercurea și vinerea nu mai sunt zile de post, fiind dezlegare la pește. De asemenea, până la Rusalii nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Fiecare zi din această săptămână este una specială, având o semnificație aparte. Tocmai din acest motiv există nenumărate tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.
Majoritatea gospodinelor se întreabă când pot reîncepe să trebăluiască prin case, iar una dintre cele mai frecvente întrebări se referă la spălatul rufelor.

În Săptămâna Luminată spălatul rufelor este permis doar în trei zile, respectiv miercuri, joi și sâmbătă. Luni și marți sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri este sărbătorit Izvorul Tămăduirii.

Alte articole: Târgul de Paște din Craiova, un dezastru total. Câți bani a aruncat primăria pe decorațiunile din târg „Administrația publică din Craiova este un coșmar deghizat în circ”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult