Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, pe un eșantion de peste 40.000 de adulți, aduce în prim-plan o descoperire interesantă privind momentul consumului de cafea și efectele acestuia asupra sănătății. Conform cercetării, consumul de cafea dimineața este asociat cu beneficii pentru sănătatea generală și sănătatea inimii, comparativ cu cei care o beau mai târziu în zi sau pe parcursul întregii zile, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Prețurile pentru cafea ating un nou prag record! Cât a ajuns să coste băutura preferată de milioane de români
foto: cafea
Studiul, realizat pe parcursul unei perioade de 9-10 ani, arată că persoanele care consumă cafea înainte de prânz au cu 16% mai puține șanse să moară din orice cauză și cu 31% mai puține șanse să decedeze din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu consumă cafea deloc. Aceste statistici sunt valabile doar pentru cei care beau cafea dimineața, iar beneficiile sunt semnificativ reduse pentru cei care își împarte consumul de cafea pe parcursul întregii zile.
Profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie, a explicat că nu este vorba doar de cantitatea de cafea consumată, ci și de momentul din zi în care aceasta este băută. Potrivit acestuia, momentul consumului de cafea poate influența ritmul circadian, hormonii și funcționarea generală a organismului. Cercetătorii sugerează că băutul cafelei mai târziu în zi poate perturba ritmul circadian și poate influența hormoni precum melatonina, care reglează somnul și procesele biologice esențiale pentru sănătatea inimii și întregului organism.
„Nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci și momentul din zi în care bei cafea”, a declarat profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie la Universitatea Tulane din New Orleans.
„De obicei, nu oferim sfaturi despre momentul consumului în ghidurile noastre alimentare, dar poate ar trebui să ne gândim la acest aspect în viitor”, a mai declarat Lu Qi, potrivit sursei citate.
Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate de la 40.725 de adulți din Statele Unite, care au participat la un sondaj național între 1999 și 2018. Aproximativ 36% dintre aceștia au declarat că beau cafea dimineața, iar cercetătorii au evaluat riscurile pentru sănătate pe termen lung, folosind fișele medicale ale participanților. Rezultatele au fost verificate ulterior într-un grup mai mic, de 1.463 de persoane, care au completat jurnale detaliate despre consumul lor alimentar timp de o săptămână.
Deși nu există o explicație definitivă pentru beneficiile consumului de cafea dimineața, cercetătorii consideră că ar putea exista o legătură între acest obicei și o mai bună sănătate cardiovasculară. Un alt aspect important al studiului a fost că nu doar consumul de cafea este esențial, ci și momentul potrivit pentru aceasta, iar acest aspect nu a fost luat suficient în considerare în ghidurile alimentare actuale.
Te-ar mai putea interesa și: Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025