Când vorbim despre mâncăruri care nu ne fac bine, ne vin repede în minte clasicele: prea mult zahăr, sare din belșug, fast food-ul de la colț sau mezelurile ambalate frumos, dar pline de aditivi. Însă există un alt „ingredient fantomă” care se strecoară în multe produse din comerț și care, fără să ne dăm seama, ne poate sabota sănătatea: uleiul de palmier.
Citește și: Cum să faci cele mai bune ouă prăjite fără ulei. Trucul care nu le lasă să se lipească de tigaie
Îl găsești peste tot – în biscuiți, foietaje, înghețată, margarină, pizza congelată, ba chiar și în ciocolata aia „nevinovată” pe care o ronțăi seara. Este cel mai răspândit ulei vegetal la nivel global, folosit masiv de industria alimentară. Tocmai de aceea, în 2014, Uniunea Europeană le-a pus în vedere producătorilor să-l declare clar pe etichete. Nu doar în mâncare, uleiul de palmier își face loc și în cosmetice, șampoane sau săpunuri.
De ce e atât de periculos? Simplu: pentru că la temperaturi mari, de peste 200 de grade, devine suspect. Când este încălzit puternic, eliberează niște compuși care, în testele pe animale, s-au dovedit cancerigeni. La oameni, studiile nu sunt încă decisive, dar semnele de întrebare există. În plus, e bogat în grăsimi saturate, ceea ce nu ajută deloc colesterolul, mai ales dacă îl consumi frecvent, fără să știi, arată romaniatv.net.
Citește și: Ce conține, de fapt, uleiul de măsline din Kaufland şi Penny. Produsul fals, retras de la raft de ANPC