- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc. De ce caută turiştii zonele cu steag albastru

22 Jun, 18:10 • Cornel Ghimeșan
Șase plaje de pe litoralul românesc au primit Steagul Albastru, distincţie care oferă garanţia că nisipul şi apa sunt curate. Din cele aproape 500 de sectoare de plajă, doar şase se pot lăuda cu această distincție.
Care sunt cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc. De ce caută turiştii zonele cu steag albastru

Care sunt cele mai frumoase plaje de pe litortalul românesc. Distincţia garantează confort, calitate şi curăţenie, iar certificatul Blue Flag este oferit de Fundaţia de Educaţie pentru Mediu. Practic, sunt cele mai curate plaje de pe litoralul românesc: două se găsesc în Năvodari, două în Eforie şi câte una în Mamaia şi Olimp. „Certificarea Blu flag înseamnă colectare selectivă a deşeurilor, atenţie pentru natură, respect pentru natură, protejarea mediului, respectarea intimităţii oaspeţilor, verificarea calităţii apei”, a declarat Raluca Dumitraşcu, managerul unui hotel din Mamaia, pentru Observator.

Care sunt cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc

Plajele care au primit această distincție sunt Vega Vintage din Mamaia, Marina Regia din Năvodari, Phoenicia din Năvodari, Citadel din Eforie, Azur din Eforie și Phoenicia Blue View din Olimp. Pentru a obţine steagul albastru, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Steagul albastru este considerat un simbol al protecţiei mediului la cel mai înalt standard. Pentru a obţine blue flag administratorii plajelor trebuie să îndeplinească peste 30 de criterii. Printre altele, să aibă locuri special amenajate pentru sporturile pe apă dar şi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Plajele trebuie să mai aibă şi un număr suficient de salvamari sau echipamente de intervenţie în caz de incendiu.

Steaguri albastre sunt acordate plajelor pe baza unei liste de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice. Acestea sunt acordate doar plajelor organizate.

Citeşte şi: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când va fi publicată lista cu instalatorii acreditaţi și ce trebuie să facă beneficiarii în perioada următoare

Programul Steagul Albastru – Blue Flag a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele şi porturile de agrement pentru calitatea lor, precum și de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă.

Citeşte şi: Anunț important pentru părinți! S-a dat lege. Părinții își pot lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Cele mai multe plaje care au obţinut certificarea „BLUE FLAG” sunt în Spania: 560. Urmează Grecia – cu 480. La Marea Neagră, vecinii bulgari au 13 plaje marcate cu steagul albastru, iar turcii, 23.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult