Diverse

Care sunt ţările în care se cheltuieşte cel mai mult pentru masa de Crăciun

11 Dec, 13:05 • Russo George
Platforma de investiţii eToro a analizat preţurile produselor folosite în diverse ţări pentru prepararea mesei tradiţionale de Crăciun, făcând astfel un top al ţărilor unde masa festivă costă cel mai mult.
Care sunt ţările în care se cheltuieşte cel mai mult pentru masa de Crăciun

Analiza preţurilor medii a concluzionat că cea mai scumpă masă de Crăciun se prepară în Germania, unde produsele tradiţionale servite sunt friptură de gâscă şi garnituri, inclusiv şuncă, mere şi ceapă, numai pentru pieptul de gâscă germanii trebuind să scoată din buzunar nu mai puţin de 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane.

Mult mai jos în topul costurilor se află bucătăria tradiţională românească, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obişnuite, inclusiv smântână şi ardei iute, şi cozonac făcut în casă, care ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.

Costuri asemănătoare cu cele ale Germaniei se mai întâlnesc şi în alte ţări unde, în mod tradiţional, se mănâncă la masa de Crăciun carne de pasăre.

Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide şi ceapă. Excepţie face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradiţională de Crăciun britanică, cu curcan şi garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.

„Familiile din întreaga lume resimt cu toţii impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Citeşte şi: Microsoft crește prețurile! Jocurile Xbox se scumpesc cu 10 dolari

Datele privind preţurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, existând diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, preţurile resimţind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun”, a declarat Ben Laidler, strategul pieţelor globale la eToro, potrivit Mediafax.

Clasamentul celor mai scumpe mese de Crăciun

1 Germania – Gâscă şi garnituri – 66,70 euro
2 Spania – Curcan şi garnituri – 60,90 euro

3 Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
4 Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro

5 SUA – Curcan şi garnituri – 44,31 euro
6 Franţa – Curcan şi garnituri – 41,06 euro

7 Australia – Grătar – 34,80 euro
8 Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro

9 Marea Britanie – Curcan şi garnituri – 32,48 euro
10 Polonia – Colţunaşi cu varză murată şi ciuperci cu borş – 30,39 euro

11 Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
12 Romania – Sarmale cu mămăligă şi cozonac – 25,87 euro

Cu puţin peste România, gospodăriile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre ţările incluse în studiu – o masă festivă norvegiană cu friptură de porc şi garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

La nivel mondial, inflaţia preţurilor la alimente a crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

Citeşte şi: Ministrul Turismului îi roagă pe români să nu mai meargă la schi pe pârtiile din Austria. În alte țări europene condițiile „ar putea fi chiar și mai bune”