Românii au ajuns să mănânce carne de porc din Spania și Germania, în ciuda faptului că efectivele de porcine din țara noastră erau, în 1985, de aproape 14 milioane de capete. În prezent, ele au coborât la circa 3 milioane, potrivit comunicatului transmis luni de Statistică, potrivit Hotnews.
În 1995, efectivele de porcine au scăzut la aproape 8 milioane de capete, în timp ce în 2019 erau la 3,8 milioane de capete.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/09/1.webp)
Numai 10% din carnea de porc pe care o găsim în magazine este de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE.
La nivelul pieței există un deficit comercial de aproape un miliard de euro la carnea de porc, de vină fiind epidemia de pestă porcină africană.
Citește și : Final de drum pentru Victor Rebengiuc. Marele actor a făcut anunțul: „Adio!”
S-au pierdut 1,6 milioane de porci în scopul stopării pestei porcine, dintre care 100.000 de scroafe din efectivul de matcă, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din efectiv.
Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină este reprezentată de nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/09/2.webp)
O mare problemă este reprezentată de animalele care ajung să fie vândute în târguri în ciuda faptului că nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.
Măcelăriile mici au și ele un rol semnificativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare, motiv pentru care măsurile stăvilirii pestei vor trebui adresate cu prioritate acestor categorii, potrivit studiului ASE.
Citește și : Simon Leviev, „Escrocul de pe Tinder”, în cătușe. Cum își seducea victimele înainte să le lase fără bani
Proprietarul unei ferme de porci susține că mai multe ferme s-au închis din cauza pestei porcine și că există mai mulți fermieri cărora le este teamă să repopuleze pentru că nu există un pachet clar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România în momentul de față.
„Toată carnea produsă în fermele noastre este pentru piața locală, România neputând să exporte carnea de porc. Când vine vorba despre ferma de la Avrig, noi am preluat-o în anul 2017 și a trecut printr-un proces amplu de renovare și investiții, iar carnea de porc din această fermă ajunge la abatoare din județele limitrofe.
Ferma aceasta, din păcate, a fost afectată de pesta porcină africană de două ori. Asta înseamnă că ferma a pierdut aproape tot efectivul de animale, aproape 40.000 de animale au fost sacrificate și îngropate. După aceea ferma a trecut printr-un proces lung, costisitor de spălare, dezinfecție și repopulare. Din păcate am traversat acest proces de două ori”, spune proprietarul fermei într-un interviu dat presei locale.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/09/3.webp)
Situaţia producţiei de carne de porc e cu totul aparte, la care suntem consumatori tradiţionali, spune șeful Statisticii
„Nu numai înainte de 1989, dar chiar la începutul perioadei de tranziţie, eram exportatori de carne de porc. Pe parcurs, şi mai ales după anul 2000, pe fondul reducerii efectivelor de porcine şi al menţinerii cererii interne la un nivel ridicat, au crescut considerabil importurile. În anul 1995, exportul net era pozitiv (+26,5 mii tone), iar în anul 2019, acesta a ajuns la un minus de circa 325 mii tone. Toate acestea s-au întâmplat din cauza reducerii drastice, inexplicabile a efectivelor, chiar dacă efectivele de porcine au fost afectate de pesta porcină”, explică Tudorel Andrei.
Disponibilul pentru consumul uman mediu pe o persoană, estimat la 74,3 kg, este realizat în proporţie de 27,6% prin import (aportul exportului net). Avem un deficit pe o persoană de 20,5 kg/persoană, explică șeful INS Tudorel Andrei în lucrarea recent apărută la Editura Academiei “Comerţul exterior al României cu produse agroalimentare 1990-2020”.