- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât de mare e riscul să se prăbușească un avion de pasageri. Câte accidente aviatice fatale au avut loc în 2023

15 Jun, 10:14 • Bocioacă Bianca
Șansele ca un avion de pasgeri să se prăbușească sunt extrem de mici datorită măsurilor stricte de siguranță și standardelor înalte din industrie.
Cât de mare e riscul să se prăbușească un avion de pasageri. Câte accidente aviatice fatale au avut loc în 2023

Potrivit datelor IATA, în 2023 nu au fost accidente fatale cu avioane cu reacție. A existat un singur accident fatal cu un avion turbopropulsor, care a cauzat 72 de decese. Rata generală a accidentelor a fost de 0,80 pe milion de zboruri, adică un accident la fiecare 1,26 milioane de zboruri, fiind cea mai mică rată din ultimii 10 ani.

Citește și: Pe ce aeroporturi din țară găsești cele mai ieftine bilete de avion fără escală către Spania. Ofertele încep și de la 280 de lei

Probabilitatea de prăbușire a unui avion de pasageri

Șansele de a fi implicat într-un accident aviatic sunt extrem de mici. Probabulitatea de a muri într-un accident aviatic este de circa 1 la 816 milioane. Asta înseamnă că, dacă ai zbura zilnic pentru următorii 103.239 de ani, ai avea, în medie, un singur accident fatal, scrie manager.ro.

Măsurile de siguranță aplicate de companiile aeriene și autoritățile de reglementare au redus considerabil accidentele aviatice. În 2023, nicio companie aeriană membră IATA sau certificată de IATA Operational Safety Audit (IOSA) nu a avut accidente fatale. Asta arată angajamentul industriei pentru siguranța și îmbunătățirea continuă a procedurilor și tehnologiilor de siguranță.

Chiar dacă unele modele de aeronave, precum Boeing 737 sau Airbus A320, au avut mai multe accidente, acest lucru se datorează popularității și utilizării lor extinse. Toate modelele de aeronave sunt construite conform standardelor de siguranță, iar riscurile rămân extrem de mici indiferent de modelul aeronavei.

Așadar, având în vedere statisticile și măsurile de siguranță actuale, șansele de a fi implicat într-un accident aviatic sunt aproape inexistente. Aviația comercială este una dintre cele mai sigure metode de transport, datorită progreselor constante în tehnologie și proceduri de siguranță.

Citește și: Noi obligații pentru călătorii cu avionul. Ce nu mai au voie pasagerii în timpul zborului