- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât valorează cea mai mare monedă din lume. Este spectaculoasă și cântărește o tonă

16 Mar, 13:27 • Toma Anca
Cât valorează cea mai mare monedă din lume. Mulți oameni sunt pasionați de aur, indiferent că vorbim de monede, bijuterii sau lingouri. Moneda cangur, produsă de Monetăria Perth din Australia de Vest în anul 2011, cântărește o tonă, adică aproximativ greutatea a 11 canguri adevărați și este alcătuită din aur pur în proporție de 99,99 %.
Cât valorează cea mai mare monedă din lume. Este spectaculoasă și cântărește o tonă

Cât valorează cea mai mare monedă din lume. După ce a intrat în Guinness Book of World Records la un an de la lansare, moneda a făcut un turneu în Asia și Europa în 2014. Ba chiar a făcut o excursie de o zi la New York în 2019. Toate în numele promovării fondului tranzacționat la bursă cu aur al Perth Mint, Perth Mint Physical Gold (AAAU).

Citește și: Moneda veche care se vinde cu o sumă colosală pe internet. Dacă încă o ai acasă te poți îmbogăți peste noapte

Cât valorează cea mai mare monedă din lume

Produsă pentru a prezenta seria de monede cangur din aur a Monetăriei, care a început în 1989, moneda avea la acel moment o valoare nominală de 1 milion de dolari australieni (648.000 USD), ceea ce o face cea mai mare monedă cu valoare legală din lume. Are 12 centimetri și o înălțime 80 de centimetri. Valoarea actuală ar fi acum de aproximativ 110.055.898 de dolari australieni (71.429.850 USD).

Precedentul deținător al recordului mondial, moneda canadiană de 99,7 kilograme cunoscută sub numele de „The Big Maple Leaf” (Marea frunză de arțar), a fost prima din cele cinci monede masive identice bătute în 2007. Dar, într-o întorsătură de situație impresionantă, una dintre monede a fost furată într-un jaf de 16 minute dintr-un muzeu din Berlin în 2017.

Moneda avea o valoare de ofertă de 1 milion de dolari canadieni (741.000 de dolari americani). Dar, la fel ca și moneda cangur, se crede că valoarea sa reală depășește cu mult această valoare.

Ne-am gândit bine, mai bine am face-o atât de mare încât să rămână cea mai mare monedă din lume pentru o perioadă lungă de timp. Să turnăm și să confecționăm manual o monedă de această dimensiune și greutate a fost o provocare incredibilă – una pe care puține alte monetării ar lua-o în considerare”, a declarat atunci directorul executiv al Perth Mint, Ed Harbuz.

Bitcoin bate record după record

Bitcoin, cea mai răspândită și cunoscută monedă virtuală, a revenit în forță pe scena financiară mondială și a bătut record, după record în această primăvară, după ce a atins o serie de maxime istorice.

Claudiu Cazacu, expert în strategii la XTB România, spune că această creștere rapidă vine după o perioadă lungă, de peste un an, de ceea ce el numește „semiobscuritate”, care s-a încheiat la începutul iernii trecute.

Avansul a avut loc mai ales în ultimele săptămâni, valul fiind suficient de puternic, astfel încât corecțiile semnificative să lipsească.

Entuziasmul noilor posibilități de a investi în Bitcoin via ETF-uri, neliniștile de ordin geopolitic și expectațiile de scădere a dobânzii în SUA și Europa au contribuit la performanța accentuată a criptomonedei

”, a declarat Claudiu Cazacu.