Uleiul de măsline este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din categoria grăsimilor. Din punct de vedere nutrițional, este sigur pentru gătit, dar există și un element care îi poate compromite aroma, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: De ce trebuie să consumi ulei de măsline. Ce tip de ulei de măsline este mai bun
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2024/07/ulei-de-masline-1024x576.png)
Jessica Gavin, cercetător în domeniul alimentației, spune că, la anumite temperaturi, gătitul poate afecta negativ profilul nutritiv al uleiului de măsline. Eatingwell explică cum anumiți factori care trebuie luați în considerare atunci când folosim uleiul.
„Uleiul de măsline extravirgin este una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care le puteți folosi. Este bogat în grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, despre care FDA spune că poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene atunci când este utilizat în locul grăsimilor saturate precum untul sau uleiul de cocos”, spune Gavin.
Uleiul de măsline este o componentă specială din dieta mediteraneană, datorită proprietăților sale și este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii și pentru longevitate.
„Ca parte a dietei mediteraneene, uleiul de măsline a fost asociat cu un risc scăzut de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.”, a mai spus Jessica Gavin.
Nutrienții dintr-o lingură (13,5 grame) de ulei de măsline:
Temperatura la care uleiul începe să fumeze și să-și piardă valoarea nutritivă și aroma se numește punct de fum. Punctul mediu de fum al uleiului de măsline extravirginajunge la 190 grade Celsius, fiind o veste bună pentru cei care preferă să gătească cu acest ulei.
Uleiul de măsline își păstrează în continuare o mare parte din nutrienți când este utilizat sub anumite temperaturi.
„În timp ce uleiul de măsline extravirgin poate pierde câțiva antioxidanți atunci când este încălzit, studiile arată că numărul de polifenoli rămâne suficient de stabil pentru a îndeplini standardele de sănătate”, spune ea.
Jessica Gavin recomandă să folosim crud uleiul de măsline, pentru a profita din plin de aroma și profilul nutrițional ale uleiului de măsline.
„O parte din conținutul de vitamine poate fi distrus de căldura în exces. Dar ceea ce este cu adevărat distrus prin supraîncălzirea uleiului de măsline sunt flavonoidele și polifenolii, care fac uleiul de măsline atât de delicios”, spune Jonathan Deutsch, profesor de știință la Universitatea Drexel și director al Laboratorului Alimentar Drexel.
Pentru a profita din plin de aroma și profilul nutrițional ale uleiului de măsline, Gavin recomandă să îl folosiți crud. Încercați să-l stropiți peste legume prăjite, paste, pizza, carne, fructe de mare sau cartofi sau să-l utilizați într-o vinegretă. Veți profita de mai mulți antioxidanți și veți bucura de aroma sa bogată, florală”, spune ea.
Lăsând deoparte modificările aromei, uleiul de măsline și chiar și cel extravirgin reprezintă o alegere sigură pentru gătit la mai puțin de 200 de grade Celsius.
Te-ar mai putea interesa și: Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei