- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce poți să pătești dacă dormi cu aerul condiționat pornit. Medicii ne explică la ce pericole te poți expune

15 Jun, 14:41 • Adrian Popovici
Deși ne face nopțile de vară mai ușor de suportat, aerul condiționat poate fi periculos. Medicii atrag atenția că folosirea acestui aparat în timpul somnului poate agrava probleme de sănătate precum alegiile, astmul sau bronșita.
Ce poți să pătești dacă dormi cu aerul condiționat pornit. Medicii ne explică la ce pericole te poți expune

În căutarea unui somn odihnitor în nopțile toride de vară, mulți oameni se bazează pe aerul condiționat pentru a răci camera. Cu toate acestea, studiile recente și experții în domeniu avertizează asupra efectelor adverse. Adormitul cu aerul condiționat deschis poate aduce mai multe riscuri pentru sănătate decât beneficii, avertizează experții în domeniul sănătății. Iată de ce este important să fii conștient de aceste riscuri, notează SpyNews.

Aerul condiționat poate extrage umiditatea din aer, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a nasului și gâtului. Această uscare poate agrava simptomele alergiilor și poate fi extrem de inconfortabilă. Chiar și dacă te poți adapta la temperatura rece, s-ar putea să te trezești mai des din cauza frigului sau să ai dificultăți în a-ți regla temperatura corpului. Pentru unele persoane, expunerea prelungită la aerul condiționat poate agrava problemele respiratorii existente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Temperaturile prea scăzute din camera în care dormi pot duce la apariția durerilor de cap și a oboselii cronice, afectând calitatea somnului și performanța zilnică. Dacă sistemul de aer condiționat nu este întreținut corespunzător, acesta poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, ceea ce poate afecta negativ calitatea aerului pe care îl respiri.

Aerul condiționat
Aerul condiționat

Te-ar putea interesa și: Consum record de energie electrică în București din cauza caniculei! Aerul condiționat, principala cauză

Cum ne recomandă specialiștii să folosim aerul condiționat?

Specialiștii recomandă menținerea unei diferențe de maximum 10 grade Celsius între temperatura din casă și cea de afară în timpul valurilor de căldură.

„Utilizarea aparatului de aer condiționat reprezintă o necesitate în condițiile în care avem afară 39 de grade, dar trebuie să știm că trebuie să avem un aparat foarte bun, care să fie atât purificator, cât și să mențină o temperatură optimă. Este esențial să curățați filtrele foarte des, la câteva luni chiar și obligatoriu la începutul sezonului cald.

Aceste filtre pot fi curățate și acasă, pot fi și dezinfectate. Trebuie să aveți grijă cum orientați aparatele de aer condiționat, să nu vină direct peste bebeluși sau peste vârstnici și foarte mare atenție să existe și un raport corect între ce înseamnă temperatură optimă, pentru că ar trebui să avem în casă cam 24 de grade ca să ne simțim bine”, a explicat Valeria Herdea, medic de familie.

Astfel, deși aerul condiționat folosit pe timpul nopții ne poate crește confortul pe timpul nopții, dar este important să luăm în considerare și potențialele efecte negative asupra sănătății noastre. Menținerea unei temperaturi adecvate, curățarea regulată a filtrelor și evitarea orientării directe a fluxului de aer către zonele sensibile sunt măsuri esențiale pentru a preveni problemele asociate cu utilizarea aerului condiționat.

Citește și: Cu ce plantă poți să scazi temperatura din locuință pe timpul verii. E un truc util care te scapă de aerul condiționat