Copiii sub 16 ani nu vor mai putea face live-uri pe Instagram. Meta a anunțat că această măsură urmează să fie apolicată în cazul utilizatorilor sub 18 ani și pe alte platfome precum Facebook și Messenger.
De acum înainte, utilizatorii Instagram care au vârsta sub 16 ani vor avea restricționată funcția Live pe Instagram și vor avea nevoie de acordul părinților pentru a modifica această setare, potrivit edupedu.ro. De asemenea, vor avea nevoie de acest acord dacă vor să dezactiveze funcția care estompează imaginile în care este detectată nuditate în mesajele directe.
În prezent, 54 de milioane de adolescenți sub 18 ani folosesc conturi de Instagram la nivel global, iar peste 90% dintre utilizatorii cu vârste între 13 și 15 ani păstrează restricțiile implicite.
Conturile pentru adolescenți au fost introduse anul trecut și impun ca utilizatorii sub 18 ani să aibă implicit setări care le permit părinților să stabilească limite zilnice de utilizare, să blocheze accesul la aplicație în anumite intervale orare și să vadă conturile cu care copilul lor schimbă mesaje.
Meta Platforms a anunţat marţi că extinde funcţia ”Teen Accounts” (conturile adolescenţilor) pe platformele Facebook şi Messenger, într-un efort de a răspunde criticilor privind protecţia insuficientă a utilizatorilor tineri faţă de riscurile online, transmite Reuters.
Funcţiile extinse de confidenţialitate şi control parental au fost lansate iniţial pe Instagram anul trecut şi sunt menite să abordeze îngrijorările legate de modul în care adolescenţii petrec timpul pe reţelele sociale.
Extinderea acestor măsuri vine într-un moment în care mai mulţi parlamentari americani promovează proiecte de lege precum Kids Online Safety Act (KOSA), menit să protejeze copiii de efectele nocive ale reţelelor sociale. Meta, TikTok (deţinută de ByteDance) şi YouTube (Google) se confruntă deja cu sute de procese intentate de părinţi şi districte şcolare, care acuză companiile de natura adictivă a platformelor.
În 2023, 33 de state americane, inclusiv California şi New York, au dat în judecată Meta, acuzând compania că a indus în eroare publicul cu privire la pericolele platformelor sale.
Meta a anunţat că adolescenţii sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinţilor pentru a transmite live şi pentru a dezactiva funcţia care estompează automat imaginile potenţial nud în mesajele directe. Compania a precizat că aceste actualizări vor fi implementate ”în următoarele luni”.
În iulie 2024, Senatul SUA a avansat două proiecte majore de lege privind siguranţa online: KOSA şi Children and Teens’ Online Privacy Protection Act, care ar obliga companiile tech să îşi asume responsabilitatea privind impactul asupra tinerilor utilizatori. Deşi Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, nu a supus KOSA la vot anul trecut, liderii au indicat recent că intenţionează să reia iniţiativa legislativă.
Platforme precum Facebook, Instagram şi TikTok permit în prezent înscrierea utilizatorilor începând cu vârsta de 13 ani.