- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Daniel Dineș, românul care și-a pierdut averea la bursa din America. O acțiune a ajuns să coste doar 16 dolari. Cum s-a ajuns aici

12 Feb, 18:55 • Polojan Tudor
Daniel Dineș este considerat al treilea cel mai bogat om din România, conform unei analize Forbes de la finalul anului 2022. La ultima analiză, Dineș avea o avere estimată la 8 miliarde lei.
Daniel Dineș, românul care și-a pierdut averea la bursa din America. O acțiune a ajuns să coste doar 16 dolari. Cum s-a ajuns aici

În anul 2021, fondatorul UiPath a devenit primul român care suna clopoțelul bursei de la NewYork. Averea lui Dineș a oscilat în funcție de performanța companiei sale listată la bursa din America, scrie stiripesurse.ro.

Cinci luni mai târziu, în septembrie 2021, acțiunile companiei lui Daniel Dineș scădeau cu 23%. În acest fel, după un an și zece luni din momentul listării UiPath în stock market, o acțiune a companiei românești care are sediul la New York ajungea la 16,8 dolari.

Așadar, investitorii care au cumpărat în momentul de glorie, sunt acum la -80%. Pe 6 ianuarie, o acțiune ajunsese să coste 11,7 dolari. Aceeași acșiune era vțndută pe 24 aprilie la 74,8 dolari. Apogeul a fost atins în mai, pe 28, când o acțiune se vinde cu 79,8 dolari.

Mai citește și: Când vor fi realimentate cardurile de sprijin pentru alimente în 2023. Vouchere pentru elevi și sprijin pentru nou-născuți. Buget de 1,8 miliarde de euro pentru persoanele vulnerabile.

Daniel Dineș, fondatorul UiPath/ sursa foto: pressone.ro
Daniel Dineș, fondatorul UiPath/ sursa foto: pressone.ro

Dineș a înființat compania în 2005

În anul 2005, Daniel Dineș înființa, la București, compania de IT. Se întorsese în România cu scopul clar de a face afaceri, după ce lucrase 5 ani în Statele Unite ale Americii. Acesta lucra, înainte, drept corporatist. A mutat sediu la New York după 10 ani de activitate.

„Cred că stabilirea sediului nostru în New York a fost una din cele mai bune decizii de business pe care le-am luat în expansiunea noastră globală – e mult mai bine decât dacă mergeam în Silicon Valley.

Este scump, dar în același timp, aici ești la câțiva pași de cei mai mari clienți și cei mai mari investitori din lume. Manhattan este unic. Nu există nimic comparabil în ceea ce privește accesul la cele mai bune lucruri pe care lumea le are de oferit”, spune Daniel într-un interviu acordat în anul 2021.

UiPath este o companie de IT care are în centru inteligența artificială (AI) ș, dar și utilizarea de roboțil, cu scopul de a dezvolta noi tehnologii. Domeniul inteligenței artificiale se află pe o puternică pantă ascendentă, ceea ce înseamnă că scăderea acțiunilor UiPath ar putea fi doar o problemă temporară, respectiv o consecință a contextului economic global, marcat de o inflație explozivă și o piață bursieră care se confruntă cu negativism și pesimism din partea investitorilor.

Te-ar mai putea interesa și: Majorări salariale 2023. Salarii mai mari cu până la 50%. Ce categorii de angajaţi vor beneficia de această creştere

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult