- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Destinația preferată de români pentru minivacanța de 1 Mai. Numărul record de turiști înregistrat pe litoralul românesc. Cum s-au distrat turiștii în weekend-ul prelungit

02 May, 14:02 • Constantin Cristina
Peste 100.000 de turiști au fost pe litoralul românesc în minivacanța de 1 Mai. Românii au avut parte de cel mai plin weekend la mare, datorită festivalului cunoscut „Beach, Please”.
Destinația preferată de români pentru minivacanța de 1 Mai. Numărul record de turiști înregistrat pe litoralul românesc. Cum s-au distrat turiștii în weekend-ul prelungit

Litoralul a fost destinația unde peste 100.000 de turiști și-au petrecut weekend-ul prelungit cu ocazia zilei de 1 Mai. Litoralul românesc a înregistrat un număr record de turiști în minivacanța de 1 Mai, potrivit unui bilanț transmis de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

Citește și: Minivacanța de 1 Mai: Ce drumuri de întoarcere să alegi pentru a evita cozile infernale

Record de turiști pe litoralul românesc de 1 Mai

Aglomerația s-a datorat și faptului că festivalul cunoscut „Beach, Please” de la Costinești era în floare, iar cât mai mulți oameni au vrut să se distreze în acest weekend.

Festivalul „Beach, Please”, un eveniment care a atras cel mai mare număr de participanți din acest weekend, respectiv peste 80.000 participanți, iar biletele pentru Ediția 2024 au fost puse deja în vânzare.

„Peste 400 de evenimente organizate pe Litoral, de la cele muzicale de renume internațional, la culinare și sportive, un grad de ocupare de 90% din capacitățile de cazare de pe Litoral deschise deja, zeci de mii de oameni la Evenimente – pe plaje, în Cluburi, pe terase și în restaurantele din Constanța, Mamaia, Mamaia Nord, Eforie, Costinești și Vama Veche! Am parcurs, împreună, un Weekend incendiar de Deschidere, în forță, a Sezonului 2023 pe Litoralul românesc”, a declarat secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Corina Martin.

În zona cluburilor din Mamaia, weekend-ul a fost „mai plin decât orice alt weekend din toată vara trecută”, iar peste 100.000 de turiști au fost prezenți la Sunwaves, ediția nr.30.

De asemenea, litoralul a fost vizitat și de familii ccu copii care au ales zone cât mai departe de agitația festivalului, cum ar fi Eforie, Venus, stațiuni recunoscute pentru farmecul profilat pe relaxare și facilități All inclusive.

litoralul românesc, „Beach, Please”, Costinești
litoralul românesc, „Beach, Please”, Costinești

„Aș vrea să fac două remarci extrem de importante pentru noi, operatorii din industria turismului de pe Litoral și din România: noi am făcut, singuri, întreaga campanie de promovare pentru acest Weekend pe Litoral – cât nu a făcut nici Guvernul, nici Ministerul, nici autoritățile locale! Consider Inadmisibil, să nu avem măcar salutul, dacă nu și implicarea și susținerea Ministerului de resort, și chiar a Primului Ministru – așa cum mi se pare normal și firesc, într-o țară cu un potențial turistic fantastic, în continuare ignorat”, a susținut secretarul general al FPIOR.

Corina Martin a subliniat efortul depus de operatorii privați pentru a trage un număr cât mai mare de turiști, dar au atras și controalele masive, ANPC, DSV, DSP, Poliție Locală, ANAF, ISU, etc.

„Nu considerăm normală o asemenea atitudine, care aduce acțiuni de control în timpul celui mai greu weekend pentru operatori! Controalele trebuiau să se desfășoare înainte de startul acestui weekend, să vizeze dacă cei care au anunțat evenimente au avizele și autorizațiile, dar și condițiile necesare pentru a derula acele evenimente – și nu în timpul unei afluențe atât de mare de turiști și vizitatori, când nu există, practic, timpul și disponibilitatea necesare pentru a da explicații și documente echipelor de control”, a subliniat ea.

Nu în ultimul rând, reprezentantul federației din turism a transmis mulțumiri efectivelor și conducerii structurilor MAI, Poliție, Jandarmerie etc, pentru sprijinul acordat în asigurarea siguranței și ordinii publice.

„Cele puțin peste 100 de cazuri de persoane depistate cu substanțe interzise la evenimente – au fost incidente izolate si nu reprezintă, nici pe departe, imaginea generala a unui public atât de numeros și de dornic de petrecere și distracție, acasă, în România”, a concluzionat Corina Martin, secretarul general al FPIOR și președinte de onoare RESTO Constanța.

Alte articole: Cât trebuie să plătească turiștii pentru o porție de hamsii cu mămăliguță pe litoral în minivacanța de 1 Mai. Prețurile au explodat