- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Doar 3 oameni din întrega lume pot să călătorească fără pașaport! Din ce motiv nu au nevoie de acest document

28 Jan, 19:35 • Fundeanu Madalina
Orice persoană care își dorește să călătorească dintr-o țară în alta trebuie să prezinte pașaportul. Există, însă, 3 oameni în întrega lume care nu au nevoie de acest document. Iată care sunt acestea!
Doar 3 oameni din întrega lume pot să călătorească fără pașaport! Din ce motiv nu au nevoie de acest document

Cu mai bine de 100 de ani în urmă a apărut pașaportul. Din acel moment, orice persoană care își dorește să călătorească dintr-o țară în alta trebuie să prezinte acest document, fie că sunt cetățeni de rând, președinți sau vedete internaționale. Însă, există și excepția de la regulă, doar trei persoane din întreaga lume pot călători fără pașaport, potrivit Cancan.ro.

Un pașaport este un document oficial care identifică oamenii ca cetățeni ai unei anumite țări. Toată lumea are nevoie de el pentru a traversa frontierele internaționale, însă sunt și câteva excepții. În timp ce liderii mondiali și politicienii pot beneficia de călătorii fără viză datorită relațiilor diplomatice, doar câțiva aleși au privilegiul extraordinar de a călători în lume fără pașaport.

Cele 3 persoane care pot călători fără pașaport

Două dintre persoanele care pot călători fără pașaport oriunde în lume se află în Japonia. Dacă japonezii pot vizita peste 194 de țări fără viză, monarhul Japoniei și soția acestuia nu au nevoie nici măcar de pașaport pentru a călători în lume.

Mai exact, Împăratul Naruhito, al 126-lea conducător al Casei Imperiale a Japoniei, și soția sa, Împărăteasa Masako, au libertatea de a călători în străinătate fără acest document. Ministerul de Externe al Japoniei a decretat că „ar fi nepotrivit să se elibereze un astfel de pașaport pentru Împărat sau Împărăteasă”.

Te-ar putea interesa și: Un celebru influencer, cu peste 233 de milioane de abonați pe YouTube, împarte cu urmăritorii săi veniturile de sute de mii de dolari

Pașaport
Pașaport

Acest privilegiu datează din anul 1971, atunci când Ministerul Afacerilor Externe de la Tokyo s-a implicat într-un aranjament special, pentru ca împăratul și împărăteasa Japoniei să poată călători în străinătate, fără obligația de a prezenta documentul. Cu toate acestea, pașapoarte diplomatice au fost emise pentru alți membri ai familiei imperiale, inclusiv pentru Prințul Moștenitor Fumihito și Prințesa Kiko.

În aceeași situație se află și cel mai nou monarh al Regatului Unit, Regele Charles al III-lea. De același beneficiu s-a bucurat și Regina Elisabeta a II-a, aceasta neavând niciodată acest document de călătorie.

Însă, imediat după ce Charles al III-lea a devenit rege al Marii Britanii, secretarul său a trimis un mesaj informativ tuturor țărilor prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în care s-a arătat că, dată fiind noua sa funcție, monarhului trebuie să i se permită să călătorească liber. Potrivit normelor urmate de guvernul Regatului Unit, pașaportul britanic este emis în numele monarhului, prin urmare, nu este necesar ca monarhul să aibă unul.

Și în acest caz, la fel ca în Japonia, toți ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Regina Camilla și Prințul William trebuie să aibă un pașaport ori de câte ori călătoresc în afara Marii Britanii.

Vezi și: Cele mai bune destinații de vacanță în februarie. Unde te poți relaxa la plajă, în Europa