Născut pe 19 noiembrie 1940, în comuna Șeica Mare, județul Sibiu, Cornel Oțelea a devenit rapid un simbol al excelenței în handbal, potrivit Antena 3 CNN.
Ca jucător, a contribuit decisiv la câștigarea a trei titluri mondiale (1961, 1964 și 1970) cu echipa națională a României, dar și a medaliilor de argint și bronz la alte ediții ale Campionatului Mondial. Performanțele sale de excepție au fost completate de reușitele ca antrenor, culminând cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București, atât ca jucător, cât și ca antrenor.
Te-ar mai putea interesa și: Șoc în sport! Un fotbalist a fost încătușat și dat jos cu forța din avion! Reclamă brutalitatea polițiștilor și rasismul
foto: Cornel Oțelea
Fost general de brigadă, Cornel Oțelea a fost distins cu numeroase titluri care au recunoscut contribuția sa extraordinară la sportul românesc. În 1964, i s-a conferit titlul de „Maestru Emerit al Sportului”, în 1977 a devenit „Antrenor Emerit”, iar în 2009 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I. De asemenea, în perioada 1993-1995, a fost președintele Federației Române de Handbal, promovând valorile și dezvoltarea acestui sport cu aceeași pasiune care l-a caracterizat pe teren.
Federația Română de Handbal i-a adus un omagiu emoționant:
„Cu profund regret şi tristeţe, Federaţia Română de Handbal anunţă trecerea în nefiinţă a legendarului Cornel Oţelea, o figură emblematică a handbalului românesc şi internaţional.
Cornel Oţelea, născut pe 19 noiembrie 1940 în comuna Şeica Mare, judeţul Sibiu, a fost unul dintre cei mai mari handbalişti şi antrenori din istoria sportului nostru, un simbol al dăruirii, profesionalismului şi excelenţei.
În calitate de jucător a contribuit decisiv la câştigarea a trei titluri mondiale şi a medaliilor de bronz şi argint alături de echipa naţională a României, iar ca antrenor a continuat să scrie istorie, câştigând Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti, atât ca jucător cât şi ca antrenor.
Fost general de brigadă, a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” în 1964, de Antrenor Emerit în 1977 iar în 2009 a fost decorat cu ordinul ”Meritul Sportiv cl. I”.
De-a lungul vieţii sale, Cornel Oţelea a inspirat generaţii întregi de sportivi, având un impact semnificativ asupra dezvoltării handbalului românesc. În perioada în care a fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal (1993-1995), a demonstrat aceeaşi dedicare pentru promovarea valorilor acestui sport.
Federaţia Română de Handbal îi aduce un omagiu şi îşi exprimă recunoştinţa pentru întreaga sa contribuţie la performanţele excepţionale ale handbalului românesc. Moştenirea sa rămâne vie în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au admirat.
Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente grele şi transmitem sincere condoleanţe. Cornel Oţelea va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre.
Drum lin spre stele, Excelenţă!”, este mesajul FRH după decesul lui Cornel Oţelea.
Te-ar mai putea interesa și: Top cinci cele mai populare stațiuni de schi din Europa. Destinații de vis pentru iubitorii sporturilor de iarnă