Dr Cezar spune că acest aliment simplu este o adevărată „bombă de nutrienți”: are efecte antiseptice, antibacteriene, antivirale, curăță sângele, reglează microbiomul și conține inclusiv vitamina K.
Însă nu toată lumea îl tolerează. Cei cu sensibilitate digestivă este bine să-l evite întrucât acest aliment este iritant.
„Usturoiul este un adevărat remediu natural: este cel mai bun antiseptic, antibacterian, antiviral și vasodilatator. Curăță sângele, reglează microbiomul și, pe deasupra, conține și vitamina K”, explică Dr Cezar, potrivit csid.ro
Iată câteva dintre beneficiile pe care acest condiment minunat le aduce sănătăţii:
Aliat împotriva bolilor cardiovasculare
Numeroase studii au demonstrat că usturoiul contribuie la reducerea colesterolului „rău”, crește nivelul colesterolului „bun” și scade trigliceridele. Aceste efecte combinate ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Prin scăderea vâscozității sângelui și datorită conținutului de sulf, usturoiul ajută la dilatarea vaselor de sânge și relaxarea musculaturii, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale. La persoanele cu diabet, consumul câtorva căței de usturoi zilnic poate contribui la scăderea naturală a glicemiei.
Arma naturală împotriva cancerului
Consumul de usturoi reduce riscul apariției cancerului intestinal, datorită capacității sale de a împiedica transformarea nitraților în nitriți, proces care favorizează formarea de nitrozamine, substanțe asociate cu cancerul gastric.
Prin efectul său detoxifiant, usturoiul limitează pătrunderea toxinelor, metalelor grele și substanțelor cancerigene în organism. Conținutul de germaniu și seleniu contribuie la prevenirea mutațiilor celulare și la neutralizarea radicalilor liberi, reducând astfel riscul de cancer.
La pacienții diagnosticați deja cu cancer, usturoiul poate încetini dezvoltarea tumorilor și chiar reduce dimensiunea acestora. Studiile indică un efect benefic în cazurile de cancer mamar, gastric, esofagian, hepatic, al cancerului de colon şi de vezică.
Scut natural împotriva gripei
Usturoiul este bogat în sulf, cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare puternice. Consumul zilnic de usturoi crud poate reduce riscul de răceală cu până la 63%, accelerând recuperarea.
Benefic pentru oase și articulații
Vitamina C, vitamina B6, manganul, zincul și antioxidanții din usturoi contribuie la prevenirea degenerării osoase și la îmbunătățirea absorbției calciului. În rândul femeilor, consumul regulat de usturoi ajută la încetinirea apariției osteoporozei, prin creșterea nivelului de estrogen.
Citeste si Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
Pentru persoanele cu afecțiuni articulare, usturoiul are efect antiinflamator, reducând durerile și îmbunătățind mobilitatea. De asemenea, este asociat cu reducerea riscului de pierderi de memorie și de boala Alzheimer.
Deși este recunoscut pentru numeroasele sale proprietăți benefice, usturoiul nu este recomandat tuturor.
Persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale sau cele care iau anticoagulante ar trebui să evite consumul de usturoi. Asta deoarece usturoiul are efect anticoagulant, previne formarea cheagurilor de sânge, inhibă agregarea plachetară și crește riscul de sângerare.
Cei care suferă de balonare, disconfort gastric sau alte tulburări digestive trebuie să fie prudenți în privința consumului de usturoi.
În plus, usturoiul poate accentua simptomele refluxului gastroesofagian. Acesta poate reduce tonusul sfincterului esofagian inferior – mușchiul care împiedică alimentele să revină în esofag. Atunci când acest mușchi este slăbit, conținutul gastric poate reflua în esofag, provocând arsuri, greață și senzație de disconfort.