- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ea este tânăra judecătoare care a uimit Comisia Europeană, după ce a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de la frații Micula

09 Mar, 14:52 • Gorgorin iulia
Prahancă Emilia-Maria este o tânără judecătoare care a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula. Comisia Europeană este uimită de această decizie și de faptul că statul român nu a reușit să recupereze banii.
Ea este tânăra judecătoare care a uimit Comisia Europeană, după ce a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de la frații Micula

Prahancă Emilia-Maria a absolvit în 2016 Faculatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Tânăra se pare că are doar doi ani de practică în instanțele de judecată, dintre care unul de stagiatură, conform newsweek.ro

Citiți și: Comisia Europeană avertizează statele membre. Bugetele pentru 2024 trebuie să fie pregătite

Prahancă Emilia-Maria, o judecătoare de 30 de ani care a uimit Comisia Europeană de la Bruxelles

La începutul anului 2021, a fost numită judecător stagiar la Judecătoria Reșița, după ce a absolvit și Institutul Național al Magistraturii (INM). Anul trecut, a fost numită judecător la Judecătoria Beiuș, iar trei luni mai târziu, ajunge să judece dosarul cu miza de 1,29 miliarde de lei al fraților Micula.

Prahancă Emilia-Maria a fost președinta completului de judecată și a suspendat provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor opt companii deținute de cei doi oameni de afaceri, Ioan și Viorel Micula.

Anul trecut, tânăra judecătoare a depus declarațiile sale de avere și de interese, însă acesta nu deține terenuri, imobile, bijuterii sau orice fel de alte active. Singurul ei venit este reprezentat de cel salarial și indemnizația de instalare care s-a ridicat la 82.000 lei cât a fost judecător stagiar la Reșița.

Judecătoria din Beiuș a luat decizia să suspende toate procedurile împotriva afacerilor fraților, ba mai mult le-a suspendat și alte proceduri din aceeași categorie până nu se judecă un recurs făcut de aceștia împotriva deciziei Comisiei Europene din 2015 prin care România era obligată să recupereze acest ajutor de stat.

Comisia Europeană s-a declarat uimită de această decizie și de inacțiunea statului român în recuperarea banilor. Mai exact, oficialii UE nu înțeleg faptul că de șapte ani, statul român nu reușește să recupereze datoria uriașă.

Majoritate companiilor deținute de frații Micula se află în această regiunea Beiuș, inclusiv cele supuse executării silite de statul român și cărora tânăra judecătoare le-a dat mai multe decizii favorabile.

Banii reprezentau un ajutor de stat acordat ilegal de statul român celor doi oameni de afaceri și penalitățile aferente.

„Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă.

În plus instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea. (…)

În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii.

Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015”, arată oficialii de la Bruxelles.

Citiți și: Proiect de 160 milioane de euro pentru infrastructura din Iași. Comisia Europeană a dat verdictul: decizia „va îmbunătăți sănătatea publică”