- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Elena Mateescu, ANM, noi avertizări de ninsori şi strat de zăpadă de 15 cm: Până sâmbătă avem vreme deosebit de rece

04 Apr, 19:29 • Cornel Ghimeșan
Meteorologul Elena Mateescu a dezvăluit, la România TV, că la munte va ninge în cantităţi însemnate şi în aproape toată ţara vremea va fi deosebit de rece, va viscoli, iar vântul va bate cu putere.
Elena Mateescu, ANM, noi avertizări de ninsori şi strat de zăpadă de 15 cm: Până sâmbătă avem vreme deosebit de rece

Elena Mateescu anunţă vânt puternic, temperaturi scăzute, ploi şi chiar ninsori până la sfârşitul săptămânii. „Este un episod ce caraterizează o vreme specifica iernii, vor fi ninsori asociate şi cu intensificări ale vântului. Din această noapte, de la ora 2, până mâine seară la ora 22.00 în zona Carpaţilor Meridionali şi sudul Orientalilor, la altitudini mai mari de 1400 m, se va aşeza un strat de zăpadă consistent”, a declarat Elena Mateescu la România TV.

Ninsori abundente şi rafale puternice de vânt, fenomene neobişnuite primăvara, au afectat marţi regiuni extinse din Balcanii de Vest, transmite Reuters. Reprezentanţii ANM spun că vom avea parte de vreme rece până în Duminica Floriilor.

Elena Mateescu: „Putem chiar să vorbim de fenomen temporar de viscol şi strat consistent de zăpadă”

În partea de sud-est a ţării precipitaţiile pot să atingă valori de 40-50l/mp. La munte putem să vorbim de precipitaţii sub formă de ninsoare, mai ales în Carpaţii Meridionali şi Orientali, dar în acelaşi timp şi în cea mai mare parte a Moldovei. La nivelul întregii ţări, maximele nu au depăşit decât izolat 9-10 grade, în timp ce în restul ţării s-au oprit undeva la 6-7 grade, inclusiv în Capitală. Vorbim de precipitaţii sub formă lichidă dar şi solidă, predominant ninsori, cât şi de intensificări ale vântului care, la altitudini mai mari de 1400m, ia forma rafalelor de peste 55-65km/h, asociate şi cu ninsorile. Puteam chiar să vorbim de fenomen temporar de viscol şi strat consistent de zăpadă. Aceste rafale amplifică senzaţia de rece, în condiţiile în care temperaturile sunt unele foarte coborâte.

Meteo de Florii și Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 1 mai

Intensificările de vânt sunt susţinute şi continue. Vorbim de rafale care în zona montană nu depăşesc 70-80 km/h, dar asociate cu ninsorile determin[ fenomenul de viscol. În toată ţara, până sâmbătă, avem vreme deosebit de rece. Sâmbătă la ora 10 va expira informarea meteorologică. Mâine, 5 aprilie, la ora 14, expiră avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru cea mai mare parte a Moldovei, Carpaţii Meridionali şi Orientali şi tot mâine, la 14, avertizare meteorologică de cod galben pentru aproape toată ţara. În condiţiile în care vorbim de valori de temperaturi cu 8 până la 12 grade sub ceea ce ar fi normal şi intensificări ale vântului, senzaţia de rece este una amplificată

” a explicat Elena Mateescu, meteorolog ANM.

Elena Mateescu anunţă vânt puternic, temperaturi scăzute, ploi şi chiar ninsori

Elena Mateescu: Vremea rea face ravagii în Europa

În centrul Serbiei, un autobuz a deviat de pe un drum acoperit de zăpadă, 18 persoane fiind rănite uşor, a relatat postul de stat RTS TV. În capitala Belgrad, două fete au fost rănite după ce o creangă ruptă de zăpada umedă şi grea a căzut peste ele, potrivit autorităţilor sanitare, transmite Agerpres.

Meteorologul Nedeljko Todorovic a declarat că deşi ninsorile nu sunt neobişnuite în Belgrad în aprilie, rareori zăpada căzută în această lună se depune. „Conform datelor din ultimii 100 de ani, este al unsprezecelea strat de zăpadă înregistrat la Belgrad într-o lună aprilie, iar acesta are o grosime de peste 14 centimetri, cea mai mare înregistrată până acum”, a spus el.

Prognoza meteo aprilie 2023. Frig și ploi în săptămânile următoare, în România! Cum va fi vremea de Paşte şi Florii

Mai multe drumuri din regiunile montane din Serbia au fost blocate de zăpadă, stratul măsurând pe alocuri 40 de centimetri grosime. Mai multe sate au rămas fără curent electric, potrivit unui comunicat emis de Departamentul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a avertizat, de asemenea, asupra pericolului de inundaţii de-a lungul unor râuri în urma dezgheţului aşteptat zilele următoare.

În Croaţia şi Muntenegru, vântul puternic a provocat sistarea serviciilor de feribot de-a lungul coastei Mării Adriatice. Totodată, autorităţile croate au suspendat traficul rutier pe unele drumuri din zonele costiere. În Kosovo, autorităţile din capitala Pristina au avertizat populaţia să evite parcurile oraşului din cauza pericolului de cădere a crengilor, potrivit media locale. Ninsori abundente au fost înregistrate, de asemenea, în Bosnia şi Herţegovina.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult