- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ia românească, o adevărată inspirație pentru casele de modă din străinătate. Nume mari de peste hotare s-au lăsat fermecate de portul tradițional românesc

21 Jan, 17:56 • Fundeanu Madalina
Portul tradițional, mai ales ia românească, a devenit un element de inspirație pentru casele de modă din străinătate. De asemenea, straiele românești sunt dorite și de vedetele de la Hollywood.
Ia românească, o adevărată inspirație pentru casele de modă din străinătate. Nume mari de peste hotare s-au lăsat fermecate de portul tradițional românesc

Ia românească a devenit foarte cunoscută și în afara țării. „Bihor. Not Dior” este o expresie care a devenit foarte populară în ultima vreme. Disputele ce s-au petrecut cu 6 ani în urmă au început în momentul în care celebra casă de modă Dior a fost acuzată că a copiat cojocul românesc din Bihor. Totuși, straiele românești sunt dorite și de vedetele de la Hollywood, conform celor de la alephnews.ro.

Ce case de modă s-au inspirat de-a lungul anilor de la ia românească

De-a lungul vremii, mai multe case de modă internaționale s-au inspirat din cultura populară românească. Probabil cel mai răspândit port național este chiar ia. Oscar de la Renta, în 2000, Jean Paul Gaultier, în 2006, Emilio Pucci, în 2011, Tom Ford, în 2012, Carolina Herrera, în 2013, și Yves Saint Laurent, primul designer care a preluat modelele din ia românească în colecțiile sale, în 1981. Iar în 1999 a făcut o colecție care se numea „La blouse roumaine”. Există și numeroase vedete de la Hollywood care iubesc ia noastră românească. Adele, Rita Wilson și Sophia Loren sunt doar câteva dintre acestea.

Te-ar mai putea interesa și: Oraşul din România, în top 10 orașe europene cu cel mai bun nivel de trai

Ia românească, sursa: ciao.ro
Ia românească, sursa: ciao.ro

La șase ani distanță de la scandalul ce a implicat casa de modă Dior, Mircea Cantor celebrează moștenirea culturală românească. Mircea Cantor a colaborat cu Dior pentru a reinterpreta una dintre cele mai iconice genți din portofoliul celebrei case de modă: Lady Dior. Artistul a folosit motive tradiționale din zona Bihorului pentru a crea două genți.

„Mă simt mândru și onorat să-mi las amprenta pe emblematica geantă Lady Dior. Creația mea se numește Garden of paradise (Jardin du Paradis / Grădina Raiului), inspirată de o jachetă pe care am găsit-o în România, de unde este bunica mea, și suprapunând-o peste modelul pătrat derivat din clasicele genți Dior – un model care îmi amintește de raționalitatea grădinilor Chateau de la Versailles.

Șireturile de piele sunt împletite pentru a accentua o geometrie solară care se dezvăluie în fața ochilor tăi ca un „entrelacs” fără sfârșit. Dincolo de frumusețea care radiază, am dorit să aduc un omagiu unei linii de artizani și meșteșugari care păstrează flacăra vie printr-o reînnoire permanentă a ceea ce putem numi tradiție și îndemânare.”, a scris Mircea Cantor pe pagina sa de Instagram.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mircea Cantor (@mirceacantor)

Vezi mai multe știri: Compania românească Allview lansează prima sa mașină electrică CityZEN! Modelul va avea un preț de vânzare de aproape 8.000 de euro