Inspectorii ANSVSA au făcut verificări care au urmărit igienizarea spațiilor, condițiile de procesare și depozitare, respectarea cerințelor de autorizare, etichetarea corectă, trasabilitatea produselor și aplicarea procedurilor HACCP.
Cele mai frecvente abateri au vizat lipsa igienei în spațiile de lucru, probleme la documentația HACCP (monitorizări, documentaţie, proceduri), etichetarea și ambalarea necorespunzătoare, deficiențe de trasabilitate și nerespectarea normelor privind sănătatea și echiparea personalului.
În cadrul acțiunilor au fost prelevate probe pentru analize de laborator, pentru a verifica respectarea limitelor admise de pesticide, contaminanți și substanțe interzise.
Inspectorii ANSVSA a dat peste 330 de amenzi în valoare de aproape 5,5 milioane de lei, a suspendat activitatea a 11 supermarketuri și a interzis activitatea altor trei supermarketuri, a unui hipermarket și a unui depozit frigorific, în cadrul campaniei de control „Zero toleranță pentru neregulile alimentare”, desfășurată în perioada 13-30 iunie 2025 în toată țară.
Peste 12 tone de produse alimentare (carne, pește, lactate, legume, fructe, produse de panificație și prăjituri) și peste 4.300 de ouă au fost scoase de pe piață și distruse.
Campania a fost sub coordonarea directă a președintelui ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, și a avut ca scop protejarea sănătății publice și combaterea oricărei formă de fraudă alimentară. A fost inițiată la nivel național în data de 13 iunie și s-a desfășurat în paralele cu activitatea Comandamentului Estival deschis la Constanța începând cu 16 iunie. (Citește AICI mai multe detalii)