- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Locul de poveste din România în care este ascunsă o comoară uriașă. Hoții sunt cei care ar fi dus-o acolo

18 May, 14:27 • Fundeanu Madalina
O comoară uriașă este ascunsă în munții din România. Conform legendei, niște hoți au dus-o acolo.
Locul de poveste din România în care este ascunsă o comoară uriașă. Hoții sunt cei care ar fi dus-o acolo

Se spune că un loc de poveste de la noi din țară ar ascunde o comoară fascinantă. Potrivit localnicilor, hoții ar fi cei care au dus-o acolo, relatează Adevărul.ro.

Comoara ascunsă din munții din România

În pădurile de pe crestele munților deasupra văii Luncanilor din Hunedoara, este ascunsă o mare comoară. Este vorba despre rămășițele mai multor așezări dacice. Acest ținut al cetăților dacice și-a păstrat înfățișarea nealterată vreme de secole, iar localnicii spun că ar exista o comoară prețioasă ascunsă în acest loc.

La începutul secolului al XIX-lea, localnicii au început vânătoarea de comori și au ajuns să descopere cetățile dacice din Munții Orăștiei. Vestea descoperirii unor comori prețioase din aur s-a răspândit foarte repede, iar căutătorii au dat năvală în acest ținut greu accesibil.

Cu un secol și jumătate în urmă, primii excursioniști au explorat cetatea dacică Piatra Roșie, peștera Cioclovina și vârful Țâfla de pe valea Luncanilor, unde se aflau comori arheologice și monumente naturale. Pe dealuri, gospodăriile izolate ale ciobanilor și pădurarilor din satele de munte Cioclovina, Urșici și Alunu erau foarte greu de accesat.

Ai mai putea citi: Stațiunea din România care întrece până și Thailanda! Nu mulți turiști știu unde se află

Valea Luncanilor, comoara din cetatea dacică Piatra Roșie
Valea Luncanilor, comoara din cetatea dacică Piatra Roșie

Puțini localnici știau potecile spre ruinele de pe muntele Piatra Roșie, bogat în antichități pe care sătenii le valorificau la târgurile din Orăștie. În Peștera Cioclovina exista cel mai mare zăcământ de guano-fosfat din Europa, exploatat încă de la începutul secolului trecut.

Cetatea dacică Piatra Roșie, care se află la aproximativ 20 de kilometri de orașul Călan, pe un pisc roșiatic și prăpăstios, a fost descoperită la începutul secolului al XIX-lea și cercetată de oamenii de știință. Preotul Ioan Popovici a fost unul dintre primii români care au scris despre această cetate fascinantă, publicând în 1887 un articol în „Telegraful Român”.

Popovici Ioan Popovici povestea despre cum, în serile de vară, auzea despre ruina cetății Piatra Roșie și despre comorile descoperite acolo: monede, unelte și chiar un coif din fier. Preotul, alături de doi apropiați și ghidat de crâsnicul Tănase, a pornit într-o călătorie pe valea Luncanilor, un ținut aproape inaccesibil curioșilor.

Un bătrân din Cioclovina a vorbit despre comorile ascunse de hoți într-o peșteră greu accesibilă, deasupra căreia se ridica un fag uriaș.

„Ei apoi au umblat și prin peșteră și și-au făcut acolo locuință de iarnă. Comorile ce le-au adunat ei încă le-au pus pe aci. Poate că sunt și în peștera de care vă vorbesc, dar cele mai multe sunt într-alt loc. Deasupra peșterii, uitați-vă tocmai colo sub piscul cela, încă este o gaură prin stâncă la vale și acolo e comoara cea mare.

Pe vremea hoților era un fag mare acolo, care se ridica până în dreptul găurii aceleia și din vârful fagului până la gaură și au făcut ei punte, pe care mergeau acolo, căci altcum puiu de om nu se poate sui acolo. Când au văzut hoții că nu mai pot trăi pe aci, s-a suit unul și a băgat toate comorile în gaura aceea, iară după ce s-a pogorât jos a dat foc fagului, ca nimeni se nu poată afla comorile lor”, a declarat bărbatul, potrivit sursei citate.

Vezi și: Comoară de aproape 500 de milioane de lire sterline, ascunsă într-o groapă de gunoi. Cum a ajuns au ajuns 8.000 de Bitcoin acolo