Maia Morgenstern, una dintre cele mai respectate actrițe din România, a anunțat pe 11 ianuarie că i-a fost contestat dreptul de a munci în Teatrul Evreiesc de Stat (TES), unde activează de 45 de ani. Actrița a relatat un incident în care i s-a pus sub semnul întrebării prezența în teatru, fiind întrebată, printre altele, „Ce cauți tu aici? De ce ești tu astăzi aici? Cu ce drept?”. Aceste afirmații au afectat-o profund și au generat un val de reacții din partea colegilor și personalităților din lumea culturală, care au exprimat solidaritate față de Maia Morgenstern, potrivit capital.ro.
„Am tăcut. Am greșit. De multă vreme sunt supusă unor atacuri imunde, mizerabile. Nedemne. Calomnioase. Defăimare”, a scris ea într-o postare pe Facebook.
Te-ar mai putea interesa și: Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
foto: Maia Morgenstern
Maia a descris situația ca fiind insuportabilă, menționând că a fost supusă unor atacuri mizerabile și calomnioase de multă vreme. Actrița a adăugat că, în urma incidentului, copiii săi au fost alungați din TES, iar acum ea însăși este confruntată cu aceleași dificultăți. În ciuda acestei presiuni, Maia a ales să rămână demnă și să nu răspundă agresiv, preferând să continue să lucreze în teatru cu curaj și respect pentru profesia sa.
Oana Pellea a propus chiar un protest în fața Teatrului Evreiesc pentru a-și exprima susținerea față de Maia Morgenstern.
Oana Pellea a propus să protesteze în fața teatrului, exprimându-și susținerea față de Maia Morgenstern: „Eu pot să fiu mâine în fața Teatrului Evreiesc să protestez pentru asta. Spune-mi dacă pot și acolo sunt”.
Reacțiile din lumea artistică nu au întârziat să apară, iar personalități importante precum Oana Pellea, Emilia Popescu și Chris Simion-Mercurian au condamnat incidentul și au manifestat solidaritate. Regizorul Laurențiu Damian a spus că întrebările adresate actriței nu au ce căuta într-un teatru, un loc dedicat destinului artistic.
„Să târăști un om într-un scandal mediatic nu face decât să-l transforme din agresor în victimă”, a precizat ea.
De asemenea, expertul în securitate militară Hari Bucur-Marcu a evidențiat că incidentul afectează dreptul constituțional al actriței la exprimare artistică și libertatea de creație. Maia Morgenstern a refuzat să dezvăluie identitatea persoanei care i-a contestat prezența în teatru, spunând că nu dorește să promoveze „linșajul public” pe rețelele de socializare. Actrița a ales să răspundă cu non-violență și demnitate, promițând că va continua să meargă la teatru, să muncească și să exceleze în profesia sa.
În contextul acestui incident, se știe că Maia Morgenstern și-a depus demisia din funcția de manager al TES în noiembrie 2024. Teatrul a anunțat că așteaptă decizia Primăriei Municipiului București, iar actrița a explicat că această situație nu are legătură cu demisia sa și că ea se află în continuare la teatru pentru repetiții, în calitate de actriță. Primăria urmează să emită un comunicat oficial referitor la acest incident.
Te-ar mai putea interesa și: Selena Gomez este miliardară! Cum a strălucit în afaceri, fără să fie vorba de actorie sau muzică