Mihaela Bilic a dezvăluit de ce se îngrașă românii, de fapt. Vedeta Pro TV a oferit recomandări importante pentru cei care vor să se mențină în formă, dar și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.
Citește și: Mihaela Bilic explică de ce nu este bine să spălăm orezul înainte să-l gătim. Ce rețetă de risotto recomandă
Medicul nutriționist a vorbit despre alimentele care păcălesc creierul. Pe moment, oferă o senzație de sațietate și astfel ajungem să mâncăm mai mult. De aceea, este important să consumăm alimente cu un conținut caloric scăzut și cu puțină grăsime.
„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit? Dacă vreți să slăbiți, nutrienții care trebuie limitați (după ce ați eliminat zahărul) sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “elimina pâinea și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
-o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
-3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul
-un cartof mediu
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
-4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire, rămâne carnea cu salată.Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat-pizza, paste și risotto.
Vă invit să identificați și numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și pe el trebuie să-l reduceți cu 30-50% când vreți să slăbiți! Jumătate de porție înseamnă ½ din numărul de calorii.
P. S. Ciorba face excepție de la regulă, este prin definiție o farfurie de slăbit chiar dacă are un pic de cartofi sau de fidea- cu ciorbă nu greșiți niciodată!„, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.