- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Noi interdicții pentru turiști! Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la bagajele lăsate la Lacul Sfânta Ana. Ce pericol implică

03 Jul, 20:07 • Constantin Cristina
Autoritățile interzic accesul bagajelor la Lacul Sfânta Ana. Ce pericol atrage acest lucru și ce spun autoritățile.
Noi interdicții pentru turiști! Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la bagajele lăsate la Lacul Sfânta Ana. Ce pericol implică

Turiștii nu vor mai avea voie să vină cu bagaje la Lacul Sfânta Ana. Autoritățile vor să descurajeze obiceiul turiștilor de a mai lăsa gunoaie când fac picnic în pădure, a informat digi24.ro.

Vezi și: Regulamentul Parcului Natural Văcărești a fost aprobat. Noi interdicții pentru români. Se dau amenzi de până la 6.000 lei pentru cei care nu respectă regulile

Noi interdicții pentru turiști! Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la bagajele lăsate la Lacul Sfânta Ana. Ce pericol implică

Resturile de mâncare lăsate de oameni atrag urșii în zonă și pun în pericol vizitatorii. Decizia a fost luată, după ce un grup de turiști a lăsat lângă un copac mai multe bucăți de pepene, care au atras imediat o ursoaică și puiul ei.

Dósa Elek Levente, directorul Asociației Pro Sfânta Ana, spune că bucățile de pepene au fost lăsate cu intenție, nu din greșeală și a avertizat în legătură cu acest comportament nociv.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului.

Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a afirmat Dósa Elek Levente.

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana

Tot el a adăugat că autoritățile nu vor controla turiștii cu rucsacuri mici, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

„Vreau să subliniez că nu e vorba că acum ne apucăm să verificăm fiecare rucsac sau fiecare gentuţă a turistului. Ideea e că cei pe care îi vedem că vin pregătiţi cu extrem de multă hrană, pe aceia îi vom întoarce şi vom ruga să lase bagajele la maşină. Dacă vine turistul peste munte cu rucsacul la el, nu o să vină nimeni să îl verifice la bagaj, dacă are un sandviş sau nu. Ideea e ca, pe cât posibil, să minimizăm riscul ca cineva, din inconştienţă, să lase mâncarea”, a spus Dósa Elek Levente.

De asemenea, noua măsură este făcută și public pe pagina de Facebook a Asociației Pro Sfânta Ana și a lui Dósa Elek Levente, unde au fost postate şi fotografii cu bucăţile de pepene lăsate de turişti.

„Logica e simplă: cu cât mai puţină energie investită în procurarea hranei, cu atât mai mult multă energie economisită pentru a se pregăti pentru iarna care urmează”, a explicat directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana.

Alte articole: Rușii au interzis la proprietățile imobiliare! Țara europeană care a decis noi interdicții pentru cetățenii care „sprijină acţiunile militare ale ţării lor şi nu iau măsuri pentru a opri agresiunea”