- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Regulamentul Parcului Natural Văcărești a fost aprobat. Noi interdicții pentru români. Se dau amenzi de până la 6.000 lei pentru cei care nu respectă regulile

12 May, 15:42 • Lupu Alexandra
S-a decis! Ce nu mai au voie să facă românii în Parcul Natural Văcărești.
Regulamentul Parcului Natural Văcărești a fost aprobat. Noi interdicții pentru români. Se dau amenzi de până la 6.000 lei pentru cei care nu respectă regulile

Ministerul Mediului a aprobat astăzi, 12 mai, regulamentul Parcului Natural Văcărești. Responsabilitatea de a pune în aplicare regulile îi revine administrației parcului, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, spune profit.ro.

Ce nu mai poți face în Parcul Natural Văcărești

Regulamentul aprobat astăzi arată că românii nu mai au voie să aprindă focul de orice fel, inclusiv aprinderea și eliberarea lampioanelor, să folosească materiale pirotehnice, petarde, pocnitori sau focuri de artificii în Parcul Natural Văcărești. De asemenea, fumatul este interzis în interiorul parcului, cu excepția a trei locuri semnalizate de la intrările principale. Mai mult decât atât, este interzis accesul cu vehiculele motorizate și trotinete electrice.

Românii au voie să meargă cu animalele în Parcul Natural Văcărești doar dacă acestea sunt ținute în lesă. Totodată, stăpânii sunt obligați să adune nevoile lăsate de patrupede. Câinii agresivi și periculoși au acces în locația menționată doar cu botniță. În aceeași ordine de idei, este interzisă vătămarea, capturarea, culegerea, tăierea, distrugerea cu intenție a speciilor de floră și / sau faună sălbatice, indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află.

Citește și despre: Amenzi de până la 80.000 de lei în Capitală. Garda Naţională de Mediu ia măsuri serioase pentru cei care afectează spațiile verzi și copacii

De asemenea, este interzisă orice formă de deranj / perturbare în cursul perioadelor de hibernare, reproducere, cuibărire, creștere și migrație a tuturor speciilor de faună sălbatică. În același timp, românii nu au voie să distrugă sau să deterioreze în vreun fel locurile de reproducere, cuibărire sau odihnă a tuturor speciilor de faună sălbatică.

Parcul Natural Văcărești
Parcul Natural Văcărești

Nu în ultimul rând, este interzisă comercializarea, deținerea fără drept și transportarea speciile de floră și / sau faună sălbatice. Persoanele care nu respectă regulile prevăzute în regulamentul aprobat astăzi de Ministerul Mediului pot fi sancționate. Amenda pornește de la 3.000 de lei și ajunge până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice. Totodată, persoanele juridice pot primi o amendă între 25.000 și până la 50.000 de lei.

Într-o anexă a documentului se precizează că românii care merg în Parcul Natural Văcărești au voie să culeagă plantele medicinale sau fructele comestibile. Zona menționată este o arie naturală protejată de interesul național. Locația are o suprafață totală de 182.9901 hectare. Românii care vor să afle mai multe informații despre noul regulament, pot citi documentul în întregime AICI.

Vezi și: Ministerul Mediului, obligat să plătească daune morale de 100.000 de lei, după ce un cioban a fost desfigurat de un urs. Bărbatul a văzut moartea cu proprii ochi