- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Nutriționistul Mihaela Bilic, despre efectele surprinzătoare pe care le poate avea postul asupra organismului: „Beneficiile sunt spectaculoase”

04 Mar, 11:22 • Bocioacă Bianca
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat efectele benefice pe care le poate avea postul asupra organismului.
Nutriționistul Mihaela Bilic, despre efectele surprinzătoare pe care le poate avea postul asupra organismului: „Beneficiile sunt spectaculoase”

Postul este ocazia ideală pentru a ne curăța sufletul, dar și organismul. Mihaela Bilic explică de ce acesta poate avea efecte uimitoare, ficatul și restul organelor având numai de câștigat.

„În funcție de puterea noastră și de voința de a ne abține de la mâncare, ar fi bine să facem o pauză completă de la mâncare măcar o dată pe lună. Pentru că beneficiile pe care le are organismul din această oprire a alimentației sunt spectaculoase.

75% din energia noastră vitală este cheltuită pentru digestie și metabolism. Dacă vrem să ajutăm organismul și ficatul în special, e bine să îi dăm o pauză. Și cea mai bună pauză nu este să mâncăm alimente de origine vegetală, ci să nu mâncăm. Fără hidratare corectă organismul este pus într-un impas, nu poate elimina toxinele, însă mâncarea nu este obligatorie”, spune Mihaela Bilic.

Citește și: Zâna Măseluță se adaptează la inflație! Cât au ajuns copii să primească pentru un dinte

Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să conțină meniul în post

Atunci când vine vorba de ținerea postului, cele mai importante și sănătoase sunt legumele.

„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful.

Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei.

Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul. Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust.

Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante”, a declarat Mihaela Bilic, pentru spectacola.ro.

Citește și: Postul Paştelui 2023. Mâncarea de post care readuce gustul copilăriei are până la 50 de E-uri

Fructele, care la prima vedere par sănătoase, pot fi periculoase dacă sunt consumate în exces. Acestea pot fi consumate ca desert, dar cu moderație.

„Atenție mare însă și la fructe. Dacă mâncăm în exces, tot ficatul trage greul și cu ele. Le putem consuma ca și desert natural și sănătos. Putem consuma fructe uscate, caise, prune, sunt în regulă fructele de sezon.

Singura condiție este să nu mâncăm produse de patiserie și de cofetărie cu multă grăsime vegetală și cu zahăr, chiar dacă sunt de post. Din punct de vedere nutrițional, decât să ții post cu asemenea alimente, mai bine nu ții deloc. Se abuzează, toată lumea își cumpără pateuri, produse de patiserie cu grăsime vegetală, e teribil pentru organism, este într-o grea încercare”, mai spune Mihaela Bilic.