- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Zâna Măseluță se adaptează la inflație! Cât au ajuns copii să primească pentru un dinte

01 Mar, 21:49 • Cornel Ghimeșan
Un prag extrem de important în viața copiilor noștri este căderea primului dinte de lapte. Pentru că este un proces care ar putea să fie destul de înfricoșător pentru micuți, părinții au apelat la ajutorul Zânei Măseluță. Totuși, se pare că aceasta își adaptează „serviciile” în funcție de rata inflației. Un sondaj recent arată cu cât a crescut valoarea unui dinte pierdut anul acesta.
Zâna Măseluță se adaptează la inflație! Cât au ajuns copii să primească pentru un dinte

Inflația ridicată nu mai este un secret pentu nimeni, însă faptul că, până și, Zâna Măseluță a început să țină cont de ea este cât se poate de surprinzător. Datele unui sondaj de opine, realizat în Statele Unite ale Americii, au arătat că „valoarea” unui dinte pierdut a crescut. Din acest punct de vedere, acum este atins un nivel record. Cadoul mediu pentru un dințișor a ajuns acum la 6,23 de dolari, comparativ cub 5,36 de dolari cât era în 2022.

Alte articole: Start la finanțări de la AFIR. Sunt în joc 20 de milioane de euro

Aceasta majorare este uriașă, mai ales dacă privim în comparație cu anul 1998, când un dinte pierdut ajungea în medie la aproximativ 1,30 de dolari. Cu ocazia Zilei Naționale a Zânei Măseluță, sondajul anual Delta Dental 2023 a arătat că suma pe care părinții o dau în medie copiilor atuci când aceștia pierd un dinte este cu 16% mai mare comparativ cu anul trecut.

Delta Dental este o companie de asigurări medicale stomatologice care realizează anual acest sondaj. Reprezentanții companiei au declarat că sondajul, în mod normal, se suprapune cu tendița economiei și că urmărește variațiile indicelui S&P 500. Totuși, lucrurile sunt diferite în acest an. Deși indicele S&P 500 a înregistrat un declin de aproximativ 11%, valoarea medie a dintelui pierdut a crescut cu 16 procente.

Primul dinte pierdut e mai scump

Acest sondaj a fost realizat în perioada 6-19 ianuarie și a ținut cont de răspunsurile a 1000 de părinți și ai unor copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Compania a făcut publice și clasamentele regionale și se pare că sudul a înregistrat cea mai mare valoare a dintelui pierdut, de 6,59 de dolari, fiind în creștere cu nu mai puțin de 14 procente.

În partea de Vest a țării media este de 6,25 de dolari, fiind remarcată o creștere de 53%. În Nord-Est valoarea a scăzut la 6,14 dolari, comparativ cu anul trecut când aceasta se ridica la 7,36 dolari. Midwest are cea mai mică valoare a unui dinte pierdut, de 5,63 dolari, dar aceasta a crescut cu 1,36 dolari sau 32% față de anul trecut.

Sondajul a mai arătat că aproximativ 20% dintre copii primesc și un cadou fizic, pe lângă banii pentru dintele pierdut. De asemenea, majoritatea părinților plătesc mai mult pentru primult dinte pierdut, deoarce consideră că acesta este un prag important pe care copilul trebuie să îl treacă în copilărie. Așadar valoarea unui prim dinte este mai mare, ridicându-se la aproximativ 7,29 dolari.

Conform companiei Delta Dental, dată fiind creșterea accentuată din ultimii 25 de ani, în anul 2048 Zâna Măseluță ar putea ajunge să lase și 30 de dolari sub pernele copiilor pentru un dinte pierdut.

Citește și: Peste 120.000 de bilete pentru tratament balnear au fost aprobate de Guvern. Când vor fi distribuite și la cine ar putea ajunge

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult