- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Postul Paştelui 2023. Mâncarea de post care readuce gustul copilăriei are până la 50 de E-uri

27 Feb, 11:42 • Dobran Viorel
Postul Paştelui 2023 vine cu noi provocări culinare pentru români. Infocons atrage atenţia că foarte multe dintre produsele apetisante consumate în această perioadă sunt condimentate cu E-uri periculoase pentru sănătate.
Postul Paştelui 2023. Mâncarea de post care readuce gustul copilăriei are până la 50 de E-uri

Postul Paştelui 2023. În această perioadă,  căutăm alternative de alimente de post , și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri ,aditivi și coloranți.

Conform InfoCons, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia şi o gumă de mestecat vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conţine până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Urzicile, mai scumpe decât ceafa de porc. Postul Paștelui 2023 golește buzunarele credincioșilor

Postul Paştelui 2023. Reprezentanţii InfoCons susţin că în această gustare cei mai des întâlniţi aditivi alimentari (E-uri) sunt: Acidul Ascorbic (E300) – aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor, şi Acidul Citric (E330), utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Acesta este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat şi în sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri şi fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

De asemenea, în această gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia şi suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea pe zi a unei cantităţi de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, atrag atenţia specialiştii.

Postul Paştelui 2023.

Postul Paştelui 2023
Postul Paştelui 2023

Postul Paştelui 2023. InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post ( pastă vegetală ):– Broccoli 33% 

din compoziție

– Boabe de soia 32 % din compoziție

– Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

– Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

– Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

– Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

– Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

– Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

– Semințe de in 2.5% din compoziție

– Ceapă verde 2% din compoziție 

Postul Paştelui 2023 devine o provocare pentru români! Costul legumelor a întrecut orice limită

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post ( pastă vegetală ):61.54% 

din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13 :

-2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri ;

-15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri ;

-38.46% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Postul Paştelui 2023. Tipurile de aditivi regăsiți frecvent în pateul de post

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pateul de post ( pastă vegetală ) situația se prezintă astfel :-58.97%

 dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul ( E407 );

-43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu ( E621 );

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu E316 ).

Din punctul de vedere al cantității de zahăr și sare :

– Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

-94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție . Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare.  Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la:

– Ingredientele din produsul scanat;

– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;

– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);