- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

O altfel de Românie! Șocul trăit de un tânăr german care s-a întors în România după zeci de ani. „Salariile sunt mici, iar preţurile ca în Germania”

12 Apr, 19:21 • Constantin Cristina
Un tânăr german din Berlin s-a întors în România după mulți ani și a rămas plăcut impresionat, comparativ cu prima dată, când a plecat cu un gust amar din țara noastră.
O altfel de Românie! Șocul trăit de un tânăr german care s-a întors în România după zeci de ani. „Salariile sunt mici, iar preţurile ca în Germania”

Janos, un tânăr german din Berlin, a venit în România pentru prima dată în anii 2000 și nu a fost deloc mulțumit de ce a găsit. Însă, acum s-a hotărât să mai acorde o șansă și să mai facă o vizită. Bărbatul a rămas impresionat de data aceasta de cât de mult s-a schimbat lumea, a informat adevarul.ro.

Citește și: Cel mai tânăr miliardar din lume are 18 ani și o avere uriașă. Cine este bărbatul și cum s-a ales cu acest renume

„La început, prin anii 90-2000 aveam cu totul altă impresie. Prin 1997, niște tipi din Estul Europei, nici nu știu exact ce nații erau, au furat-o pe bunica mea. Bine, trebuie să recunosc că pe atunci nu aveam o impresie prea bună despre estici în general, dar românii și ungurii îmi erau cumva cei mai antipatici”, spune el.

Un tânăr german s-a întors în România după zeci de ani

Când a venit pentru prima dată în România, a luat la pas Timișoara, care i s-a părut oribilă din cauza mizeriei de pe străzi, cerșetorii de la colțuri care se milogeau de lumea care trecea pe drum.

„Numai că nu săreau pe mine să îmi ceară bani sau diverse favoruri. Mi s-a părut ciudat, totul era cenușiu și mirosea a canalizare”, a mărturisit Jonas.

Ani mai târziu, Jonas vine din nou în România în interes de afaceri și a descoperit o altfel de Românie, cu totul și cu totul schimbată.

„Nu știam dacă e doar pentru că București e capitala și m-am gândit că e diferența asta uriașă față de ce am văzut la Timișoara doar pentru asta. Apoi, am ajuns la Cluj, un oraș mai mic decât București, dar ceva mai mare decât Timișoara și am descoperit și acolo o Românie mult, mult schimbată în bine. Am fost și la Sibiu, alt oraș frumos.

La Cluj și la București mi-am făcut și prieteni. Azi încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase, străzile liniștite ale Sibiului, dar și centrul Bucureștiului. Sunt zone în centrul Sibiului și a Clujului care aș zice că nu sunt cu nimic mai prejos decât Berlinul sau alte orașe din Germania, iar în București e puțin altfel de frumusețe. Aș zice că dacă Sibiu și Cluj seamănă cu niște orașe germane, Bucureștiul e un fel de mic Paris, așa cum am văzut că i se și spune”, mai spune el.

tânăr german
tânăr german

A vizitat din nou Timișoara din speranța că va găsi o altă lume și așa a și fost. Orașul era mult mai frumos, comparativ cu impresia lăsată de prima dată.

„Chiar și Timișoara arată mai bine decât în trecut. Erau foarte multe flori, orașul nu mai era la fel de cenușiu, ceva s-a schimbat și acolo. E dovada că România se schimbă”, punctează bărbatul.

Pe lângă frumusețile României, tânărul a remarcat că prețurile sunt destul de piperate, la fel ca în Germania, însă salariile nu fac față, fiind foarte mici pentru români.

„Prima dată când am fost aici, oamenii purtau haine ponosite și atmosfera era tristă. Acum, aș zice că voi românii vă îmbrăcați și vă purtați ca nemții și ca orice om din Vestul Europei. Ok, salariile aici în România sunt mult mai mici, în timp ce prețurile sunt cam ca la noi. Da, asta nu prea e de bine. Dar deși aveți multe probleme economice, cred că sunteți pe drumul cel bun. Mă amuz când mă gândesc, pe vremuri nu vă suportam, dar acum vă visez, mi-ați intrat în suflet. Și chiar le-am recomandat unor amici să își facă o parte din concediu la voi”, a încheiat tânărul.

Alte articole: O tânără din Iași, partener la o celebră companie de investiţii din Londra. Irina Haivas: „Eu am făcut o facultate şi apoi mi-am ales o carieră”