- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pachețelul de acasă a revenit la modă! Din cauza prețurilor, tot mai mulți români vin cu mâncarea în caserolă la serviciu

23 May, 21:30 • Cornel Ghimeșan
Tot mai mulți români au ajuns în punctul în care să fie nevoiți să își facă pachețel de acasă, din cauza scumpirilor excesive. Masa la cantină sau comanda la restaurant nu mai reprezintă o variantă fezabilă pentru corporatiști.
Pachețelul de acasă a revenit la modă! Din cauza prețurilor, tot mai mulți români vin cu mâncarea în caserolă la serviciu

În ultima perioadă, costul mesei de prânz a devenit o povară tot mai mare pentru angajații din România. Prețurile în creștere la alimente au determinat ca mulți corporatiști să renunțe la obiceiul de a lua masa la cantină și să își pregătească propriile pachete de acasă. Cantinele au majorat tarifele meniurilor cu cel puțin 15%, ceea ce a redus accesibilitatea opțiunilor de luat masa.

Citește și: Scumpirea viciilor îi trimite pe români peste graniță pentru țigări. Românii stau la cozi kilometrice în Bulgaria pentru a da cu 10 lei mai puțin pe pachet

Motivul pentru care românii își iau pachet

Odată cu creșterea costurilor, și meniurile zilnice s-au scumpit cu 15% comparativ cu anul precedent, ajungând la un preț mediu de 28 de lei. În plus, oferta se încheie în jurul orei 13:00, ceea ce îi determină pe mulți dintre clienți să fie obligați să opteze pentru alte opțiuni mai costisitoare pentru a-și satisface nevoile alimentare.

Situația este dificilă pentru mulți dintre angajați, deoarece doar jumătate dintre aceștia primesc tichete de masă de la angajatori, cu o valoare maximă de 40 de lei pe zi. Restul sunt nevoiți să își acopere cheltuielile pentru prânz din propriul buzunar.

Calculând în mod simplu, acest lucru înseamnă că un angajat cheltuie lunar în jur de 660 de lei numai pentru masa de prânz. Pentru cei cu venituri minime, aceasta reprezintă o proporție semnificativă din salariu, depășind un sfert din venitul lunar. Chiar și pentru cei cu salarii medii, care câștigă în jur de 5.000 de lei, costurile pentru masă reprezintă aproximativ 13% din venit.

În aceste condiții, chiar și comanda la restaurant nu mai este o opțiune convenabilă, deoarece și acolo prețurile au crescut cu 12% față de anul precedent, accentuând presiunea financiară asupra angajaților în ceea ce privește cheltuielile cu hrana.

Citește și: Cât câștigă culegătorii de roșii din Germania sau Austria în 2024. Jobul vine la pachet cu salarii uriașe și o listă lungă de beneficii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult