Tot mai mulți oameni aleg să adopte un stil de viață vegetarian, fie din motive etice, fie pentru a preveni diverse afecțiuni asociate consumului de carne și produse de origine animală. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de o echipă internațională de cercetători atrage atenția asupra unor riscuri mai puțin cunoscute ale alimentației vegetariene.
Deși dieta vegetariană este percepută ca fiind sănătoasă și echilibrată, realitatea arată că mulți vegetarieni consumă frecvent alimente ultra-procesate, care pot avea un impact negativ asupra sănătății, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Sunt 10 milioane de angajați în UE, în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică. Sectorul aduce contribuții importante în economia întreprinderilor
foto: alimentație vegetariană
Cercetarea, coordonată de specialiști de la Imperial College London, Universitatea din São Paulo și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, a inclus 200.000 de participanți din Marea Britanie. Rezultatele arată că vegetarienii din acest eșantion au un consum mult mai ridicat de alimente ultra-procesate comparativ cu persoanele care includ carne în dieta lor. Aceste produse includ cereale pentru micul dejun, carne falsă, batoane proteice, pizza congelată, pateuri vegetale și paste instant – toate bogate în aditivi și compuși chimici concepuți pentru a îmbunătăți gustul, textura și aspectul.
Studiul, publicat în revista Clinical Medicine și citat de Medical Xpress, evidențiază că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai mare de probleme de sănătate, precum obezitatea, diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer. Deși reducerea consumului de carne roșie are beneficii pentru sănătate, acestea pot fi contracarate de efectele nocive ale unui consum ridicat de alimente procesate.
Vegetarianismul este promovat, de cele mai multe ori, ca o cale sigură spre un stil de viață sănătos, realitatea, însă, este că mulți vegetarieni nu consumă suficiente alimente integrale. În schimb, produsele procesate câștigă teren datorită accesibilității, convenienței și varietății lor. Paradoxal, carnea, care necesită mai puțină procesare pentru a fi consumată, poate fi mai puțin dăunătoare decât unele dintre aceste alimente alternative.
Cercetătorii spun că adoptarea unei diete vegetariene ar trebui să fie însoțită de o atenție sporită asupra alegerilor alimentare. Consumatorii sunt încurajați să prioritizeze alimentele integrale și să evite produsele ultra-procesate, indiferent de stilul de alimentație ales.
Te-ar mai putea interesa și: Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță dispar