Rezultatele anchetei sugerează că nu doar escrocii folosesc platformele Meta, ci că modelul de afaceri al companiei contribuie activ la susținerea acestora.
Astfel, practici precum reclame înșelătoare, produse fictive, campanii false de donații, oferte inventate și utilizarea neautorizată a imaginii vedetelor sunt frecvent întâlnite. Un exemplu citat în investigație este cel al unei companii americane de bricolaj, care s-a trezit cu logo-ul folosit abuziv în mii de reclame false, ceea ce i-a afectat reputația prin recenzii negative din partea clienților înșelați, scrie ziare.com.
Investigaţia scoate la lumină și un fenomen mai sinistru: call center-uri și ferme digitale din Asia de Sud-Est, unde persoane recrutate (sau chiar forțate) administrează conturi false și difuzează reclame frauduloase. Fenomenul este denumit „scamdemie globală” şi are legături cu sclavia modernă și traficul de persoane, potrivit procurorilor din SUA.
Citeşte şi: Daniel David vrea să schimbe Evaluarea Naţională. „Avem 8 competenţe-cheie, dar testăm doar 2”
Meta a transmis că a luat măsuri pentru a combate fenomenul, inclusiv suspendarea a două milioane de conturi implicate în activități suspecte. Compania susține că multe dintre aceste conturi sunt depistate și eliminate în primele zile de activitate. Totuși, investigația relevă că procesul de sancționare este lent și permisiv, uneori conturile primind până la 32 de avertismente înainte de a fi închise.
Citeşte şi: Nicușor Dan promite acțiune: Tăieri bugetare, securitate națională și un Guvern sub control
Pe de altă parte, în ciuda gravității situației, Meta nu poate fi trasă la răspundere legală pentru conținutul distribuit pe platformele sale, grație protecției oferite de Secțiunea 230 din legislația americană. Asta înseamnă că rețelele de escroci pot continua să folosească Facebook și Instagram fără ca Meta să fie responsabilă legal!