- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prima bicicletă cu hidrogen construită în România. Cât a costat şi ce viteză atinge

04 Oct, 09:15 • Cornel Ghimeșan
O echipă de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, ajutată de mai multe cadre didactice, a realizat o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice.
Prima bicicletă cu hidrogen construită în România. Cât a costat şi ce viteză atinge

Prima bicicletă cu hidrogen construită în România. Trei studenți au adaptat o bicicletă electrică la un sistem de pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică, reuşind să ducă la bun sfârșit proiectul în şase luni. Proiectul se ridică la aproape 200.000 de euro și a fost finanțat prin fonduri norvegiene.

Citeşte şi: Cât trebuie să cheltuie un tânăr dacă vrea să fie student la o facultate în unul dintre marile orașe din România. Iată cât costă cazarea și taxa de studiu

Prima bicicletă cu hidrogen construită în România

„În acest moment bicicleta este realizată în principal cu scop educativ, să familiarizăm studenții din Universitatea Politehnică Timișoara, utilizarea hidrogenului. Trebuie să menționez că și Universitatea Tehnică din Iași a realizat o asemenea bicicletă. Există dorința de a utiliza hidrogenul la nivelul întregii țări. Trebuie să existe voință și curajul de a încerca să folosim acest combustibil”, a spus Corneliu Crăciun, profesor Universitatea Politehnică Timișoara.

Citeşte şi: Mare atenție, români! Dacă aveți acest obiect în mașină riscați amendă de cel puțin 1.000 de lei

Bicicleta cu hidrogen (H2-Bike Concept), a fost realizată în cadrul proiectului coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, și Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr. ing. Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor și a Fabricației. Colectivul multidisciplinar a reușit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică. De menționat este faptul că stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie, scrie Opinia Timişoarei.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult