- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Primul tablou realizat de un „pictor” robot, Ai-Da, s-a vândut cu 1,08 milioane de dolari

08 Nov, 09:22 • Dobran Viorel
Inteligența artificială creează artă. Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima operă de artă a unui robot umanoid.numit Ai-Da. Tabloul a fost vândut la licitație cu 1,08 milioane de dolari. 
Primul tablou realizat de un pictor” robot, Ai-Da, s-a vândut cu 1,08 milioane de dolari

Un tablou creat de Inteligenţa artificială, portretul lui Alan Turing creat de Ai-Da, primul artist robot ultra realist din lume, a fost vedeta unei expoziţii de artă. A depășit așteptările de prevânzare între 120.000 și 180.000 de dolari, atunci când a fost scos la licitație de Sotheby’s, care a confirmat că au fost depuse 27 de oferte pentru lucrare.

Ai-Da a fost creat pe parcursul a doi ani de o echipă de programatori, robotici, experți în artă și psihologi și este actualizat pe măsură ce tehnologia AI se îmbunătățește.

„Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima lucrare de artă a unui artist robot umanoid scoasă la licitație marchează un moment din istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția tot mai mare dintre tehnologia AI și piața globală de artă”, a declarat casa de licitații, potrivit The Guardian.

Portretul Ai-Da

Ai-Da, care folosește AI pentru a vorbi, a spus: „Valoarea cheie a muncii mele este capacitatea sa de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”.

Ai-Da a adăugat că „un portret al pionierului Alan Turing invită telespectatorii să reflecteze asupra naturii asemănătoare lui Dumnezeu a inteligenței artificiale și a computerului, luând în considerare implicațiile etice și societale ale acestor progrese”.

Unul dintre cei mai avansați roboți din lume, Ai-Da este proiectat să semene cu o femeie umană și poartă numele Ada Lovelace, primul programator de computere din lume.

Expoziţia Ai

Ai-Da a fost conceput de Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană.

„Cei mai mari artiști din istorie s-au confruntat cu perioada lor de timp și ambii au celebrat și au pus sub semnul întrebării schimbările societății”, a spus Meller.

O IT-istă româncă a atras 3,75 milioane dolari pentru startup-ul ei de inteligență artificială, în SUA

Meller a condus echipa care a creat Ai-Da și a lucrat cu specialiști în inteligență artificială de la universitățile din Oxford și Birmingham.

Ai-Da generează idei prin conversații cu membrii studioului și a sugerat să creeze o imagine a lui Turing în timpul unei discuții despre „AI pentru totdeauna”.

Artistul Ai-Da

Banana lipită cu bandă adezivă este anacronică

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete a fost vândută anii trecuţi pentru suma de 120.000 de dolari la târgul de artă Art Basel din Miami Beach, potrivit site-ului specializat în piaţa de artă Artnet, care a precizat că două dintre cele trei exponate s-au vândut deja, ultima fiind disponibilă la preţul de 150.000 de dolari, informează joi CNN.

Lucrarea, care îi aparţine lui Maurizio Cattelan, a fost prezentată de Galeria de Artă contemporană Perrotin, înfiinţată la Paris, care colaborează de mult timp cu artistul italian.

Acesta este prima contribuţie a artistului Maurizio Cattelan la un târg de artă în 15 ani, a precizat galeria.

Denumită ”Comedian”, opera de artă este o banană cumpărată de la un magazin alimentar din Miami care a fost lipită de un perete cu bandă adezivă. Au existat trei exponate de acest fel, a precizat galeria, toate fiind puse în vânzare.

Potenţialii cumpărători nu au primit instrucţiuni clare despre ce ar trebui să facă dacă bananele încep să se strice. Potrivit unui comunicat de presă al Galeriei Perrotin, artistul a venit prima dată cu această idee în urmă cu un an.

”Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură de forma unei banane”, se arată în comunicat. ”De fiecare dată când călătorea, aducea cu el o banană şi o agăţa în camera sa de hotel pentru a găsi inspiraţie. A făcut mai multe modele: mai întâi în răşină, apoi în bronz şi pictură în bronz, înainte de a reveni, în final, la ideea iniţială a unei banane reale”, a precizat galeria.

Meta a lansat ochelari cu realitate augmentată şi inteligenţă artificială de doar 100 de grame. Zuckerberg: „Este ca o maşină a timpului”

Artistul italian Maurizio Cattelan este cunoscut pentru sculpturile sale mai puţin obişnuite. Una dintre lucrările sale de artă – un vas de toaletă din aur de 18 carate, în valoare de circa 6 milioane de dolari – a ţinut prima pagină a ziarelor în septembrie, când a fost smulsă dintr-un perete şi furată din Palatul Bleinheim din Anglia unde era expusă.

Startup-ul Physical Intelligence, care produce software AI pentru roboţi, a atras 400 de milioane de dolari de la Jeff Bezos, OpenAI şi alte companii

Physical Intelligence, un startup care dezvoltă software AI pentru roboţi, a declarat luni că a atras o finanţare de 400 de milioane de dolari de la Jeff Bezos, OpenAI şi firmele de capital de risc Thrive Capital şi Lux Capital, transmite Reuters.

Noile fonduri au fost strânse la o evaluare de 2 miliarde de dolari, au arătat datele PitchBook. Physical Intelligence încearcă să creeze un software care să funcţioneze pe orice robot, eliminând nevoia de a dezvolta un software pentru fiecare sarcină specifică.

Cele mai mari companii de tehnologie – Microsoft, Google, Meta, Amazon şi Nvidia – investesc miliarde în adoptarea AI. Se estimează că finanţarea companiilor de AI şi cloud din SUA, Europa şi Israel va atinge 79,2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2024, potrivit companiei de capital de risc Accel.

Mai multe startup-uri fac incursiuni în spaţiul robotic AI, inclusiv Vicarious, care a fost achiziţionat de Intrinsic, deţinut de Alphabet în 2022, Universal Robots, Seegrid şi Covariant.

Elon Musk a spus mai devreme că vor exista cel puţin 10 miliarde de roboţi umanoizi cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 25.000 de dolari până în 2040.

Tesla a prezentat şi cea mai recentă versiune a robotului său umanoid Optimus, la evenimentul de prezentare a Robotaxi. Săptămâna trecută, Physical Intelligence a publicat o lucrare care arăta cum software-ul său, numit π0 sau pi-zero, le-a permis roboţilor să plieze rufele, să pună în ambalaj alimente şi să scoată pâine prăjită dintr-un prăjitor de pâine.

Urmărește Daily Business pe Google News