- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ce salariu primește un angajat din HORECA, de pe litoralul din Bulgaria. Patronii, exasperați de lipsa forței de muncă

20 May, 15:27 • Stefan Simion
În ultimii ani, românii au început să prefere din ce în ce mai mult litoralul bulgăresc. Sezonul estival ca fi redeschis de la 1 iunie, iar vecinii HORECA din sud se plâng de același lucru: lipsa forței de muncă. 
Ce salariu primește un angajat din HORECA, de pe litoralul din Bulgaria. Patronii, exasperați de lipsa forței de muncă

În domeniul HORECA, și în România, dar și în Bulgaria, problemele sunt aceleași. Din ce în ce mai puțini oameni sunt dispuși să accepte joburi de bucătari, ospătari sau spălători de vase. Liderul Asociației Industriei Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei, Dimitar Dimitrov, și-a vărsat oful zilele acestea, pe marginea subiectului referitor la penuria de forță de muncă.

La fel ca în România, odată cu integrarea în UE, cetățenii din Bulgaria au plecat la muncă în vest. Decât să facă ospătărie în Bulgaria, au preferat Franța, Germania sau Italia.

Dimitrov, reprezentantul patronilor din HORECA, susține că multe hoteluri vor lua angajați din Ucraina sau Kârgâzstan. De asemenea, antreprenorii se bazează pe elevii care termină liceul profesional de turism din Dobrici, dar o mare parte dintre ei își continuă studiile și doar 20% dintre ei rămân pe piața locală.

Ce salarii sunt în HORECA, în Bulgaria

Salariile din domeniul HORECA diferă în funcție de poziția ocupată. De exemplu, un spălător de vase poate obține 1.200-1.300 de leva brut (3.038,85 – 3.292,09 lei brut), dar un bucătar șef ajunge la 3.000 de leva (7.597,12 lei brut).

Foarte important de menționat, lipsa personalului a dus la apariția a 80 de roboți pe plajele din Bulgaria. Ei pot fi găsiți în Balcic și Kranevo, dar și alte zone turistice.

În urmă cu zece zile, bulgarii mai aveau nevoie de minimum 1.600 de oameni, pentru a completa personalul necesar pentru sezonul estival. Acum, doar 560.

Cei mai mulți turiști din Bulgaria vin din România, Germania, Polonia, Cehia și Turcia.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult