- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Restaurantele mai au 5 zile la dispoziţie pentru a afişa în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor

10 Mar, 22:21 • Dobran Viorel
Din 15 martie, niciun restaurant nu va mai putea folosi carne congelată sau grăsimi vegetale în preparatele culinare fără să știe și clienții. Tot de atunci, în meniuri se va regăsi obligatoriu numărul de E-uri și caloriile fiecărui produs preparat și servit.
Restaurantele mai au 5 zile la dispoziţie pentru a afişa în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor

Restaurantele mai au la dispoziție 5 zile ca să afișeze în meniuri numărul de calorii, ingredientele și cifra E-urilor (aditivi alimentari – n.red.) pentru fiecare fel de mâncare. Măsura este valabilă atât pentru fast-food-uri, cât și pentru cantine. Daca aceștia nu se vor conforma, vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.

Calculul caloriilor și trecerea E-urilor în meniuri îi sperie pe patroni. Aceștia spun că vor avea costuri suplimentare pentru că vor trebui să angajeze nutriționiști. Pentru conceperea și tipărirea altor meniuri sunt necesare alte sume. De cealaltă parte, consumatorii văd beneficii în detalierea ingredientelor.

McDonald’s Franța înlocuiește în meniuri cartofii prăjiți cu alte legume. Morcovul sau păstârnacul vor ocupa spațiul rămas gol din meniurile celui mai cunoscut fast-food

Organizațiile patronale din industria ospitalității au contestat ordinul ANPC și speră să scape de obligativitatea schimbării meniurilor. Ei spun că nici nu vor găsi suficienți specialiști pentru ca toate restarantele să respecte noile reguli în termenul impus de lege.

Numărul de E-uri și caloriile fiecărui produs preparat și servit, în meniuri

Aceste informații din meniuri sunt date esențiale pentru sănătatea consumatorilor, iar schimbarea meniurilor în restaurante apare în urma unor decizii luate la nivel european.

Nutriționiștii apreciază că o femeie cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani, cu un stil de viață moderat din punctul de vedere al activității fizice, are nevoie de 2.000-2.200 de calorii pe zi. Un bărbat care îndeplinește aceleași caracteristici are nevoie de 2.600-2.800 de calorii pe zi.

Restaurantele mai au la dispoziție 5 zile pentru a afişa în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor
Restaurantele mai au la dispoziție 5 zile pentru a afişa în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor

Copiii și adolescenții au nevoie, în funcție de sex și vârstă, să consume între 1.200 și 2.000 de calorii. Această prevedere este deosebit de necesară pentru fast-food-uri, fiind știut faptul că sunt foarte frecventate de copii.

Obezitatea infantilă crescută în România

Din nefericire, România este pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme de greutate. Dacă până acum acestea apăreau după 7 ani, vârsta la care se instalează obezitatea s-a înjumătățit. Medicii spun că părinții își lasă copiii să mănânce haotic, dulciuri și chipsuri, fără să respecte cele trei mese pe zi, scrie euronews.ro.

Restaurantele trebuie să schimbe meniurile. Sunt obligate să specifice mai multe detalii despre calorii, numărul de E-uri, săruri, grăsimi și alergeni

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. România este sub media europeană la supraponderabilitate.

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine „elemente esenţiale” pentru sănătatea consumatorilor și, „ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică”.